Papként nagy cég képviselői vagyunk

2018. október 14. 15:45

Az intim szféra feltárását az egyházunk egyik legnagyobb küzdelme motiválja, az, hogy nincsen igazán bensőséges, valódi kapcsolata a hívekkel. Ezért például a prédikációt a miséken olyan közvetlenül mondom, mintha pizza és sör fölött ülnénk.

2018. október 14. 15:45
Hodász András
Hodász András
HVG

„Papot ennyit szexről beszélni még sosem hallottam. Lassan szexuálpszichológiai praxist nyithatna. Ennek mi az oka?

A katolikus egyháznak tíz parancsolata és rengeteg más erkölcsi szabálya van. Közülük a szexualitás témaköre érinti a legtöbbünket a leghúsbavágóbban. Például a »Ne lopj!« betartása, legalábbis lakossági szinten, általában nem akkora kihívás, mint mondjuk megállni a házasságtörést, vagy belső meggyőződéssé tenni az esküvő előtti tisztaságról szóló egyházi tanítást. Az utóbbi a pappá szentelésem előtt számomra is komoly dilemmát jelentett.

A politika a második kedvenc témája. Pécsi pap kollégáját felfüggesztették, miután a vlogjában megkérdezte, kicsoda Habony Árpád. Nem fél, hogy ön is így jár?

Papként nagy cég képviselői vagyunk, és ha szembemegyünk a cég elveivel, és most nem feltétlenül a politizálásra gondolok, hanem például elsikkasztjuk a perselypénzt, az egyháztól első körben figyelmeztetéseket kapunk. Ha ezekre sem reagálunk, felfüggesztenek, végső esetben kirúgnak. Az inkvizíció már nem ragyog régi fényében, a látványosabb megoldásokat mára elhagytuk a politikai korrektség és a cukiságkampány jegyében. (…)

Papként anyagi értelemben kiegyensúlyozott életet él, nem kényelmesíti el túlságosan?

Népszerű tévhit, hogy az állam pénzén élő egyház milyen jól tartja a papjait. Hivatalosan nem is lehet önálló keresetünk, nekem sincs. Amit a hívek vasárnap bedobnak a perselybe, a fix egyházi bértábla alapján abból költhetek kajára, benzinre, reverendára. Továbbá ebből gazdálkodjuk ki a plébánián a házvezetőnő, az irodista, a sekrestyés és a gondnok fizetését is. A nyár ezért nehéz időszak, mert a balatoni plébániák kivirágoznak, a budapestiek, ahol én is szolgálok, pedig alig bírják kikalkulálni a saját működésüket. Ilyenkor meg kell húzni a nadrágszíjat. (…)

Olyannyira komolyan veszi a „pap is ember” felfogást, hogy szinte kiteregeti a nyilvánosság elé az intim szféráját. Volt már olyan, hogy utólag azt mondta, ezt már nem kellett volna?

Volt, persze. Az intim szféra feltárását az egyházunk egyik legnagyobb küzdelme motiválja, az, hogy nincsen igazán bensőséges, valódi kapcsolata a hívekkel. Ezért például a prédikációt a miséken olyan közvetlenül mondom, mintha pizza és sör fölött ülnénk. Számomra a humor is nagyon fontos eszköz a hívők megszólítására.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 496 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2018. október 19. 21:44
Talán nem ide tartozik teljesen, de ez a "szegény" pap fickó most nyilatkozott a híradóban, hogy lemaradt a Wizzair gépéről Cataniában. Csak nem üdülgetett egyet ott a megspórolt konyhapénzből?
RPéter10
2018. október 15. 21:16
https://www.youtube.com/watch?v=QG7RSJlBqFU
catalina9
2018. október 15. 17:17
Papként nagy cég képviselői vagyunk..." A Ferenc Pápa Korlátolt Felelősségű Társaságnak..
Kiscsillag
2018. október 15. 08:18
Nicsak, egy katolikus pap akinek semmi köze Jézushoz. Nincs megtérve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik