Lezárult az alkotmányvédelmi hivatal körüli vita Németországban

2018. szeptember 24. 06:41

A német kormánypártok vasárnap esti megállapodása szerint Hans-Georg Maassen belügyminiszteri tanácsadóként folytatja tevékenységét.

2018. szeptember 24. 06:41

Lezárták a német kormánypártok a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője körüli vitájukat, vasárnap esti megállapodásuk szerint Hans-Georg Maassen belügyminiszteri tanácsadóként folytatja tevékenységét.

Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a koalíciós pártok vezetőinek egyeztetése után elmondta, hogy Hans-Georg Maassen európai és nemzetközi ügyekkel foglalkozik majd osztályvezetői beosztásban. Hangsúlyozta, hogy a kormány cselekvőképes, és nem került szóba a koalíció felbontása.

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke aláhúzta: a megállapodással „megteremtették az alapot" ahhoz, hogy a kormány „visszatérjen a szakmai munkához". Így igyekeznek majd „nagyon hamar" megállapodni a képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó törvény és a Volkswagen csoport dízelbotrányában érintett autók átalakításának ügyében.

Hans-Georg Maassen leváltását az SPD követelte, mert egy lapinterjúban kétségbe vonta a külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel eredetiségét. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos esemény történt.

A kormánypártok vezetői – Horst Seehofer, Andrea Nahles és Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke – vasárnap az öt nappal korábbi megállapodásukat módosították. Kedden abban egyeztek meg, hogy Hans-Georg Maassen államtitkár lesz a belügyminisztériumban, jóval magasabb fizetésért, és érkezése miatt nyugdíjaznak egy SPD-s kötődésű államtitkárt, Gunther Adlert.

A megegyezés felháborodást váltott ki, mindenekelőtt szociáldemokrata körökben. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer a minisztériumban tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Hans-Georg Maassen fizetése az új pozíciójában nem változik, és nem nyugdíjazzák Gunther Adlert. A tárcavezető kifejtette, hogy a politikusoknak figyelembe kell venniük a választók véleményét.

Andrea Nahles a párt székházánál tett nyilatkozatában aláhúzta: az új megállapodás azt jelzi, hogy „a koalíció komolyan veszi a nyilvánosság kritikáját és képes arra, hogy korrigálja magát".

Angela Merkel nem szólalt meg nyilvánosan az ügyben. Szóvivője, Steffen Seibert a Twitteren közölte, hogy a megállapodást „gyorsan és hamarosan" végrehajtják.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamossy dezső
2018. szeptember 25. 00:12
Ez a Schiffer András unokabátyja.
puszika
2018. szeptember 24. 18:53
"Kapkodnak mint Bernát a ménkűhöz!" Semmi másra,de erre jó a NAGYKOALÍCIÓ!! Senki sem tudja megvalósítani eredeti kormányprogramját. Ezt nevezik SZARFŰRÉSZELÉSNEK, Azt a feladatot amit kaptak,végrehajtják. Végső cél az államhatalom végleges meggyengítése!!!!!
Newman
2018. szeptember 24. 18:42
Merkel minden konkurens politikust elsöpör az útjából! Míg nem szalad egy STAU-ba!
Világpanoráma
2018. szeptember 24. 16:24
Az igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság beperelte Lengyelországot: https://vilagpanorama.hu/2018/09/24/az-igazsagugyi-reform-miatt-az-europai-bizottsag-beperelte-lengyelorszagot/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik