Betiltották a Hongkongi Nemzeti Pártot

2018. szeptember 24. 07:00

Első ízben tiltottak be politikai pártot, mióta Hongkong visszatért Peking ellenőrzése alá.

2018. szeptember 24. 07:00

Első ízben tiltottak be politikai pártot Hongkongban, mióta a terület visszatért Peking ellenőrzése alá 1997-ben – jelentette hétfőn a dpa német hírügynökség. 

A Kínától való függetlenedést szorgalmazó, aprócska Hongkongi Nemzeti Pártnak nincs képviselője a törvényhozásban, és csak néhány tucat tagja van.

A hongkongi biztonsági hivatal rövid közleménye szerint a két éve alapított párt működését betiltották, amit azzal indokoltak, hogy fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra. 

A CNN amerikai műsorszóró jelentése szerint ezentúl tilos a párt tagjának lenni, eljárni a nevében, vagy pénzügyi támogatást gyűjteni a párt számára. A rendelkezés megsértőit akár három év szabadságvesztéssel és több mint 3 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatják.

A döntés nem hirtelen született, a helyi hatóságok már júliusban felvetették a „szabad és független Hongkong" megteremtését sürgető tömörülés betiltását, mivel a függetlenedésre történő felhívása fenyegetést jelenthet a nemzet- és közbiztonságra, illetve a közrendre.

A hongkongi hatóságok már korábban is korlátozó intézkedéseket vezettek be a kis párttal szemben, két éve eltiltották vezetőjét attól, hogy induljon a helyi parlamenti választáson. Ezt azzal indokolta a hongkongi kormány, hogy a jelölteknek el kell ismerniük: Hongkong elszakíthatatlan része Kínának. Ellenkező esetben nem indulhatnak a választáson.

A Hongkongi Nemzeti Párt egyike azoknak a kis tömörüléseknek, amelyek a sikertelen, „esernyős forradalomnak" elnevezett tiltakozási hullám után alakultak. Az 1997-ben Kínához visszakerült egykori brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2018. szeptember 24. 09:43
Dél-Tirol ügye Ausztria és Olaszország közötti vita volt. Mikor Hruscsov felvetette a beregszászi járás visszacsatolását Magyarországhoz, Kádárnak borsódzhatott a háta, mert számíthatott a többi szomszéd ország heves reakciójára.
Senye Péter
2018. szeptember 24. 08:26
"Kínától való függetlenedést szorgalmazó, aprócska Hongkongi Nemzeti Párt" - mit szólna az EU egy ilyen erdélyi párthoz?
lightning protection
2018. szeptember 24. 07:51
Várom, hogy Merkel, Juncker, Macron elhatárolódjon a demokratikus értékek, az emberi jogok megsértése miatt és szankciókat vezessenek be Kínával szemben... Lehet, hogy hiába várom?
exfahrenheit
2018. szeptember 24. 07:30
Legfeljebb Orbán a kínai kommunisták előtt nem ejti ki a "nemzeti" szót...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik