(Kultúrh)ARC

2018. szeptember 23. 12:20

Rosszkedvünk telét illiberális napfény aranyozza be.

2018. szeptember 23. 12:20
Mátyás Győző
168 Óra

„Azért ez így elég erős jelképnek tűnik: a készülő grandiózus múzeumi negyedből kiszorítottak egy képzőművészeti kiállítást!

Ja, kis politikai nyomás, ahogy az errefelé dukál.

Mert az ARC kiállítás mindig is politikus és kormánykritikus attrakció volt. S ez állt a korábbi, szoclib érára is. Csak hát már egy jó ideje most van, azaz rosszkedvünk telét illiberális napfény aranyozza be. És ez a mostani hatalom nem annyira rajong a plakátokra fogalmazott szellemes, kreatív, elgondolkodtató véleményekért. Na ná, hiszen az óriásplakát műfajában maga is »otthon van«, itt úgyszólván művészeti verseny bontakozik ki a szemünk előtt, sőt valóságos kultúrharc. De erről később.

Persze annak, hogy a fensőbbség, amelynek esztétikai ízlése khm… sajátos, nem rajong egy művészeti projektért, vannak egyéb következményei is, túl a helyszínfelkutatás mizériáján. A kiállítást mindig támogatták szponzorok - jó értelemben vett üzleti számításból. Volt ugyanis marketing értéke a jelenlétüknek. Aztán ezek a támogatók elkezdtek lemorzsolódni. Az ARC egyik alapítója már évekkel ezelőtt mondta, hogy »a normális értelemben vett szabad verseny megszűnt itthon, hiszen a piaci szempontokat legyőzi a hatalomtól való aggódás«. Most meg már fehéren-feketén az a helyzet: alig valaki meri vállalni, hogy egy ilyen rendezvényt nyíltan támogasson, tartva a retorziótól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2018. szeptember 24. 23:57
a cikkíró tudja-e hogy pl 10 éve mennyi politika volt ezen kiállításon? ha utánanézett írja ide, ha nem akkor járjon utána, azután nyafizzon!
akiaki
2018. szeptember 24. 23:54
„Azért ez így elég erős jelképnek tűnik: a készülő grandiózus múzeumi negyedből kiszorítottak egy képzőművészeti kiállítást! 1. ha tecik arra járni, teciktunni hogy építkezés van na területen. 2. itt lehet pl tiltakozni, ahogy kell , az izé ellen 3. ez nem képzőművészeti kiállítás, te paraszt!
Volo
2018. szeptember 24. 14:31
"Mert az ARC kiállítás mindig is politikus és kormánykritikus attrakció volt. S ez állt a korábbi, szoclib érára is." Már megint hazudsz!
Aronwie
2018. szeptember 24. 04:46
Az "orbáni fasiszta diktatúráról" véleményt mondani pont olyan közhelyessé vált, mint kritizálni az oroszokat-bár utóbbiért nyugaton díjakat is osztogatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik