Utca vagy parlament?

2018. szeptember 22. 09:15

Újabb tíz- és százezrek, éppen azok, akik leginkább keresték a cselekvés útjait, érzik úgy, hogy mindenütt fal van. A fiatalabbja csomagol, az öregebbje begubózik, a családos nagy sóhajjal rászánja magát a csendes beilleszkedésre.

2018. szeptember 22. 09:15
Lendvai Ildikó
Népszava

„Nálunk a parlament, sőt az egész parlamenti és választási rendszer kifordult önmagából, nem a jobbítás, a változás lehetőségét, hanem a mozdíthatatlanságot szolgálja. De az utcai kormánybuktatásban sem sokan bíznak, az elszánt kis csoportok forradalmi jelszavainak egyre kisebb a foganatja. Ez nem Szerbia vagy az arab tavasz világa: annak sem lett túl jó vége. 

A zsibbasztó letargia nem egyszerre, hanem hullámokban tört ránk. A parlamenti jelenlét, sőt a választási részvétel hiábavalósága a tavaszi kudarc után azonnal vitatémává vált, érvek voltak bőven pro és kontra is. Később az utcai demonstrációkat követte csalódás: konkrét cél híján még a százezres megmozdulások is nyomtalanul múltak el. A világító telefonokban és a tömeges ellenállásban lemerült az akku. A sokaság mindig lelkesen gyűlt össze, és hiányérzettel távozott. Ha meg, mint legutóbb, a kormánybuktatást jelölték meg közvetlen célként, azt a többség eleve nem vette, nem vehette komolyan. A vállalás nagysága inkább apasztotta, mint növelte a résztvevők számát. 

(...)

Sokkal több csalódást már nem bír el a tábor: kéretik vigyázni rá. Most vagyunk a legveszélyesebb ponton. Amikor úgy tűnik, semmi sem működik. Se parlament, se utca, se választás. Újabb tíz- és százezrek, éppen azok, akik leginkább keresték a cselekvés útjait, érzik úgy, hogy mindenütt fal van. A fiatalabbja csomagol, az öregebbje begubózik, a családos nagy sóhajjal rászánja magát a csendes beilleszkedésre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2018. szeptember 23. 23:55
b+ vén cenzor agit prop komcsi ribibizli, a családosok nem síkhülyék, kiszámolták mennyit hoz nekik a családi adókedvezmény és eszük ágában sincs többet rátok szavazni, hülyék.
kitiltott
2018. szeptember 23. 22:47
Kubai VIT legnagyobb kurvája volt. Che Gueveraval is le akart feküdni
Vörös Gyuláné
2018. szeptember 23. 19:15
Ildinéne, neked nem ajánlanám, hogy az utcát válaszd. Korábban kellett volna pályát módosítani! :)))
polkistvn
2018. szeptember 23. 13:58
A cimhez: Hianyzik belole ket betu es egy jel. Ebben a formajaban tobbet mondott volna : "Utca es/vagy parlament." Hisze a cikkben benne van ez a ket mondat is, csak a szemelzo kifelejtette: "Pedig a „se parlament, se utca, se választás” következtetés csak annyiban igaz, hogy külön-külön egyik se. Hanem mindegyik." De meg az is keves lenne. Leirtam nehanyszor - eddig hatastalanul - , hogy az allami parlament ulesein ellenzeki partonkent eleg lenne egy-egy jelen levo. A tobbiek kezdesre bemennenek, jelenleti gombot nyomnanak, majd egy kozeli helyen mukodtetneek az alternativ parlamentet. Ott ugyanazzal a napirenddel (vagy kibovitettel) mukodhetnenek, s nemcsak a net szuk tabora elott, hanem egy elerheto tv-csatornan. Rendesen megvitathatnak az aktualis hazai es nemzetkozi problemakat, s kialakithatnak az ellenzeki minimumot, amiben mindannyian meg tudnak egyezni. Ekkor lathatna igazan az odafigyelo valasztopolgarok tabora, hogy van-e kormanyvalto alternativa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik