Hahó, rosszul állunk!

2018. szeptember 22. 14:08

Tíz családból nyolcnak gondot okoznak a hétköznapi kiadások, háromnál több család meg-megkésik a létfenntartáshoz szükséges számlák kifizetésével, ezek fele pedig rendszeresen kölcsönből törleszti – ily módon nyilván egyre dagadó – adósságait.

2018. szeptember 22. 14:08
Demeter J. Ildikó
Háromszék

„Tíz családból nyolcnak gondot okoznak a hétköznapi kiadások, háromnál több család meg-megkésik a létfenntartáshoz szükséges számlák kifizetésével, ezek fele pedig rendszeresen kölcsönből törleszti – ily módon nyilván egyre dagadó – adósságait. Ez a helyzet a centenáriumi Romániában, ahol ugyanazon statisztikai hivatal szerint kilencedik éve jegyeznek gazdasági növekedést. De már nem sokáig: a következő válság a közgazdászok szerint elkerülhetetlen, és nagyobb hatása lesz, mint az előzőnek.

Az ország pénzügyeinek intézői ugyanis szemlátomást semmit sem tanultak az előző leckéből, és egyáltalán nem értettek ahhoz, hogy jól gyümölcsöztessék a meglévő pénzt és lehetőségeket: hosszú távú beruházások, uniós támogatások helyett béremelésekre és hitelekre költünk. Az eredmény lesújtó: a lakosság többségét egy váratlan esemény ma is kibillenti egyensúlyából (például egy rövid megbetegedés is jövedelemkiesést és pluszköltségeket jelent), az állami infra­struktúra állapota pedig nemhogy javulna, egyre romlik. 

Semmi sem lett a megígért kórházakból, az autópálya-építés kibírhatatlanul lelassult, vasúti hálózatunk pedig annyira elhanyagolt, hogy néhol csak lépésben haladnak a vonatok. A Pro Infrastructura Egyesület friss összesítése szerint a sínek 75, a hidak 65, a töltések 50, az elektromos vezetékek 90 százalékának járt le az élettartama, és ha így megy tovább, az egész vasúti rendszer összeomlik 2030 és 2040 között; tavaly már siklott ki személyvonat is, idén pedig kevéssel az ingázókat szállító szerelvény áthaladása után omlott össze a tatrangi híd. Felelősök természetesen nincsenek, ahogy a tatrangi gátnál történteket is csak afféle természeti csapásnak tekintik, holott megelőzhető vagy legalábbis kevésbé pusztító lett volna az árvíz, ha előrelátóbbak lettek volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2018. szeptember 23. 00:09
Részigazságok halmaza ez. Az is fura, hogy a Mandi szemlézi a Háromszéket. Van itthon is elég téma, meg feladat...
Tidal_wave
2018. szeptember 22. 17:51
-Milyen a román wellness? -???? -Hazamennek Bukarestbe, dulakodnak a csendőrökkel, aztán vissza spanyolba epret szedni...
alex.leopardi
2018. szeptember 22. 14:48
ugyan már,a magyar komcsik szerint itt dübörög a jólét,sajnos én is a sorstársad vagyok
Kup Lung
2018. szeptember 22. 14:44
Romániában az az abszurd helyzet hogy a 9 éve tartó gazdasági fellendülésből nagyon minimális profitot hagytak ott a multik (francia,amerikai). A GDP növekedés nem hozott stabilitást hisz a keresetnövekedést is hitelekből finanszírozzák jórészt . ---- Amíg nem elég tökös a politikai vezetésük és nem kérnek többet a multik hasznából (van bőven) addig nem lódul meg az infrastruktúra fejlesztés és egy sor dolog sem . Ráadásul nagyon alacsony szintű az EU-s pénzek kihasználása is náluk. --- Tehát ezt a 2 dolgot javítani kell nekik mert valóban ha így kapja el őket egy gazdasági recesszió akkor nagy bajba kerülnek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik