Az igazi Európa

2018. szeptember 22. 13:46

Emmanuel Macron szavait nehéz másként értelmezni, mint hadüzenetként.

2018. szeptember 22. 13:46
Sitkei Levente
Magyar Idők

„Emmanuel Macron szavait nehéz másként értelmezni, mint hadüzenetként. Persze a francia elnök nem is kívánta elmismásolni az ügyet, egyértelműen elkezdte a kampányt a jövő évi, sorsdöntő EP-választásokra. Bármilyen szedett-vedett, önmagát kereső és állandóan önnön fontosságát igazolni próbáló, a demokráciát leginkább eljátszó, mintsem művelő testület is az Európai Parlament, jövő tavasszal új világ mosolyog Brüsszelre és Strasbourgra, új szereplőkkel és új vesztesekkel. Az pedig nagyon fontos Macron számára, hogy ezek a vesztesek ne ők legyenek.

Mostanra látszik, ki merre akar elindulni, s kikre számít a küzdelemben. Macron és Orbán Viktor egyaránt a reformok híve, előbbi viszont olyan alapállásból, hogy nála van a pénz és a paripa, van atombombája, és ezerszer magasabbra szögelték az ő bársonyszékének ülőkéjét, mint Közép-Európa bármely vezetője arra gondolna.

A posztmodern Nyugat-Európa számára a befolyás adott tény, és nem szégyellősek kihasználni ezt az adottságot. Macron így kíméletlenül elorozza a kontinens vezetését a hirtelen nagyon meggyengült és elfáradt, belső harcokba bonyolódott Angela Merkeltől, önmagát kinevezi az „igazi” európainak, mert ez a mindig beváló trükk: a saját érdekeinket Európa érdekének nevezzük, így a velünk szemben állók értelemszerűen nem európai ügyért küzdenek. A kampány során is így fognak felállni a csapatok, ne legyenek illúzióink. Ez a bizonyos ellentábor pedig Orbán Viktor és a nemzeti önrendelkezésért harcoló országok közössége lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2018. szeptember 24. 10:43
Na, most melyik a köhögő bolha? Micron-Macron elfelejtette hórihorgas elődje, a tábornok megjegyzését egy olyan ország vezetéséről, ahol csak sajtból zöbb, mint 200-féle van.
írmag
2018. szeptember 23. 13:17
Emmanuel Macron, akkor a „Liberté, Égalité, Fraternité” (magyarul: „Szabadság, egyenlőség, testvériség”), a Francia Köztársaság alkotmányába foglalt nemzeti mottójával is együttjár egy választott nép?
Akitlosz
2018. szeptember 23. 00:24
"A kampány során is így fognak felállni a csapatok, ne legyenek illúzióink. Ez a bizonyos ellentábor pedig Orbán Viktor és a nemzeti önrendelkezésért harcoló országok közössége lesz." Ő nem ezért harcol, hanem a (zsidó)keresztény szarságokért, az európai gyökerekért, a kereszténydemokráciáért stb. Az európai néppárt ugyan nem a nemzeti pártok gyűjtőhelye, olyanok abban nem ülnek, az olyanok nem abban ülnek.
Akitlosz
2018. szeptember 23. 00:10
"Sitkei Levente Magyar Idők Emmanuel Macron szavait nehéz másként értelmezni, mint hadüzenetként. " Mert gyenge felfogóképességű, azért. A szavakat nem értelmezni kell, hanem csak megérteni. A hadüzenet az az, ami kimondottan hadüzenet. A nagykövet adja át, aztán megy is haza. És háború követi. Nem, nem megalapozatlan politikusi szájtépés a háborúról, hanem igazi. amelyben harcolnak - nem nem politikusi szájtépés a harcról, hanem igazi harc. Emberek halnak meg. Na persze nem csak a politikusok, hanem az újságírók is nagyon szeretnek megalapozatlanul nagy szavakkal dobálózni. Ennek egyik tipikus esetét tapasztalhatjuk meg jelenleg is ezzel a cikkel. Gy. k.: Semmiféle hadüzenet nem történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik