Heller és Verhofstadt végképp eltévedt

2018. szeptember 18. 11:49

Guy Verhofstadt Amerika beavatkozását forszírozza a CNN-en Orbán ellen, miközben Donald Trumpnak hívják az amerikai elnököt, Heller Ágnes pedig azon lamentál, hogy évszázadokig királyság voltunk liberális demokrácia helyett. Csak kapkodom a fejem.

2018. szeptember 18. 11:49
Szilvay Gergely
Mandiner

Amerika beavatkozását forszírozza a CNN-en megjelent cikkében Guy Verhofstadt, az EP liberális vezére, örök kedvencünk. És a zsarnoki Orbán-rendszer és a Vajda Mihály-féle jobbágymentalitást őrző magyar néplélek felett búsong a New York Timesban Heller Ágnes. De még hogy!

A belga liberális Verhofstadt még mindig a nemzeti gondolattól félt mindenkit, az egész világot, hiszen az háborúkat okoz – oda se neki, hogy minden más is okozott már háborút, a mitologikus almától kezdve a nők, a vallások, a féltékenység,a  területi követelések, mindezek bármilyen nemzeti gondolat nélkül, nem beszélve az egyenlősítő forradalmi élcsapatok nyugodni nem tudó lelkületéről. Ha igaz az a ma sokat hangoztatott tétel, hogy a nemzetek az újkor elején, úgy két-háromszáz éve születtek meg, jöttek létre, váltak fontossá, akkor azelőtt eltelt pár ezer év úgy, hogy a háborús konfliktusokat nem a nemzeti gondolat okozta. A háború ténylegesen a pőre politika folytatása volt más eszközökkel, minden időben, mindenhol.

Verhofstadt szerint hazánk veszélyt jelent a második világháború után kialakult nemzetközi rendre, ezért Amerikának be kell avatkoznia. Na most, a második világháború utáni nemzetközi rendnek a közép-európai kommunista rendszerek összeomlásával lett vége. Vagy Verhofstadt másra gondol, például a liberális demokráciákra, mint Heller Ágnes, no de mindegy is: 

semmilyen nemzetközi rend nem tart örökké. 

A legfurcsább azonban az, hogy Verhofstadt Amerika beavatkozását kéri Orbánék ellen – miközben pontosan tudja, hogy Amerikában az elnököt Donald Trumpnak hívják. Úgy látszik, Verhofstadt vagy svejki naivsággal adja elő mondanivalóját, vagy tényleg hülye, nincs politikai érzéke, csak a szócsépléshez ért. Vele egy időben jósolja azt Raheem Kassam, Steve Bannon bizalmasa, a Breitbart volt szerkesztője az Asia Times-on, hogy nemsokára magyar delegáció látogathat Amerikába,Orbánt pedig Trump szövetségesének nevezi. 

Nos, akkor be fog avatkozni Amerika? Vagy az amerikai külügy Obamát messiásként tisztelő, elbocsátott demokrata seregére gondolunk, akik a külügyek terén a Szakértelem egyetlen igazi kasztját alkotják?

Aztán itt van Heller Ágnes, aki képes leírni a New York Timesban, hogy hazánkban sosem volt liberális demokrácia, viszont évszázadokig királyság voltunk, meg despotikus és totalitárius uralmak alatt éltünk. Csak azt nem tudom, hogy a New York Times szerkesztői miért nem kérdeztek vissza, mit gondol Heller Nyugat-Európa többi államának történelméről. Vajon Frankföldön már Nagy Károly is a liberális demokrácián dolgozott? Ugyanakkor csak egy Heller-féle balliberális gondolhat olyat, hogy egy monarchia alatt nem létezik semmilyen értelemben szabadság.

Nem is értem, a magyar népmesék miért vannak tele a jó király és a rossz király példaképeivel: eszerint a jó király a tornácán ücsörög, disznai és tyúkjai vannak, fogadja még a szegény legényt is, be lehet hozzá sétálni, majd

egyfajta mikromenedzserként mindent megold, egymaga.

Lehet, hogy ez nem az óceán túlpartján megszületett fékek és ellensúlyok rendszere, viszont talán mélyebben gyökerezik és máig kitart a magyar néplélekben és közmegegyezésekben, lásd a magyar történelem elmúlt 150 évét. Ez van.

Mellékes kínzó kérdés: Heller Ágnes vajon már akkor is a liberális demokráciát építette, amikor balról előzte a létező szocialista rendszert? 

Lehet, hogy a filozófia mellett a történelemben is elmélyülhetett volna ahelyett, hogy ennyire gőgös, nagyképű, saját nemzetével szemben lenéző megállapításokat oszt meg, ráadásul a New York Times hasábjain. Miközben Amerikában, még egyszer, Donald Trumpnak hívják az elnököt. Heller persze arról nem értekezik, hogy az amerikai nép kiskorú lenne, mivel lehet, hogy az már a New York Timesnak sem férne bele. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2018. szeptember 20. 11:59
Zsidók lélekszáma a történelmi Magyarország területén: Mátyás korában 20.000 A török kor után 12.000 1785-ben 75.000 1805-ben 130.000 1825-ben 190.000 1842-ben 242.000 1869-ben 554.000 1880-ban 638.000 1890-ben 730.000 1900-ban 846.000 1910-ben 938.000 (Forrás: Zsidó Lexikon, Budapest, 1929, 553.old.) Melyik része volt ennek királyság és melyik liberális demokrácia?
fogas paduc
2018. szeptember 19. 13:36
Szóval elég sok háborút vívtak a liberalizmus nevében - kezdve a nagy ( egyébként miért is nagy?) francia polgári forradalomtól a még nagyobb októberi szocialista forradalmakon keresztül, s ez a forradalmi export elég sok százmilliónyi ember életébe került. Guy Verhofstadt elvtársa a pedofil Cohn Bendit vezetésével 1968-ban felgyújtották Párizst....
makám
2018. szeptember 19. 06:32
"hogy ennyire gőgös, nagyképű, saját nemzetével " milyen nemzetével? a nemzet azonos etnikai hátterű emberek által alkotott ország. heller zsidó tehát nem magyar, nem része ennek a nemzetnek.
night watch
2018. szeptember 19. 01:14
Orosz, majd szovjet beavatkozást is követeltek már Magyarország ellen annó dacumál, most meg amerikait követelnek. Valahogy elég má ezekből a kölföldi beavatkozásokból, az EU nem Varsói Szerződés. A jövő évi EP választásokon ez a 68-as intervencionista banda remélhetőleg megy a levesbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik