Heller, a Gulyás és a zsarnok

2018. augusztus 16. 12:37

Hogy mi a jó, haladó hagyomány, azt a Heller elképesztő ámokfutását lelkes alákérdezéssel bátorító és leközlő Krytyka Polityczna tisztán fogalmazta meg.

2018. augusztus 16. 12:37
Udvardy Zoltán
Figyelő

„»Csak tiszta forrásból!« – Bartók Cantata Profanában felcsendülő hitvallását érdemes követni. Ha igazában el akarunk merülni a kitűnő barátainak nyilatkozó Heller elképesztő bornírtságaiban, eredetiben érdemes tehát elolvasni az angolul fölkerült interjút. Kijelentései között az, hogy a harmadjára is nagy többséggel, egyetlen nemzetközi megfigyelő szerv által sem kifogásolt, demokratikus választásokon kormányfői felhatalmazást kapott Orbán Viktort zsarnoknak nevezi, csak egy a számos, mulattatóan hóbortos agymenés között. Például egy gyöngyszem: »Orbán nemcsak Horthy, de egyben Horthy és Kádár kombinációja is, a jó Kádár apa, aki teljesíti a mi kívánságainkat«.

Nyilatkozza ezt az 1988-as, Nagy Imre emlékére rendezett megemlékezésen Kádár pribékei által rendőrautóba tuszkolt Orbánról az a Heller, aki 1957-ben úgy igyekezett osztályharcos elkötelezettségét bizonyítani, hogy »feljelentette« Kosztolányit. Tudománytalan fércműben tiporta meg az akkor már húsz éve elhunyt költőóriás emlékét (Az erkölcsi normák felbomlása – Etikai kérdések Kosztolányi Dezső munkásságában, Budapest, 1957), szélsőjobboldalinak és nihilistának nevezve a széles látókörű, a keresztény polgárság értékrendjét mélyen megélő irodalmárt. A kereszténységgel egyébként is hadilábon áll: »Senki nem vallásos itt. A kereszténység nem téma Magyarországon (…) Ez is csak egy rossz hagyomány.« Hogy mi a jó, haladó hagyomány, azt a Heller elképesztő ámokfutását lelkes alákérdezéssel bátorító és leközlő Krytyka Polityczna tisztán fogalmazta meg 2013. december 19-én. Ekkor közölték Agnieszka Graff »Gender és politika, de az az igazi« című tanulmányát, melyből kiderül, hogy »a gender utáni hajtóvadászat korántsem valamiféle félreértés: az új, nacionalista jobboldal és a katolikus Egyház vezetői közötti kiegyezés jele«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. augusztus 17. 21:17
Figyelő. Nem szégyelled a pofád ott dolgozni? Bérkurva.
syphax
2018. augusztus 17. 08:20
Jankovics Marcell filmrendezőnek meg kéne csinálnia a "101 kiskutya" c. film magyar változatát úgy, hogy ebben a filmben SZÖRNY-ELLÁ-t Heller Ágnesnek kellene "eljátszania" 1 az 1-ben. Nagyon könnyű lenne SZÖRNYELLÁVÁ instruálni ezt a vénpicsá-t.
korona
2018. augusztus 16. 20:53
Mindenkinek a maga igaza az igaz. De vannak bőven, akik kényelemből vagy tehetetlenségből, más igazát vallja sajátjának. Az igazság relatív. Semmi sem tart örökké. A múlt hamis, a jelen láthatatlan, a jövő a céltól függ.
áfonya
2018. augusztus 16. 17:13
Heller a hazaáruló .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik