A migráció miatt határainak megerősítésére kényszerült Bosznia

2018. augusztus 16. 18:53

Az illegális bevándorlók távoltartása miatt tovább erősíti határainak védelmét Bosznia-Hercegovina – közölte a N1 boszniai hírcsatorna csütörtökön.

2018. augusztus 16. 18:53

Bosznia-Hercegovina tovább erősíti határai védelmét, hogy megfékezze az országba érkező illegális bevándorlókat – közölte a N1 boszniai hírcsatorna csütörtökön. Júniustól a határőrök mellett rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait, valamint a boszniai Szerb Köztársaság rendőrei is segítenek.  A boszniai központi kormány csütörtökön telefonkonferencia keretében megtartott ülésén újabb forrásokat rendelt a határvédelem megerősítésére: 450 ezer konvertibilis márkát (76 millió forint) hagyott jóvá a rendőrök elszállásolására és étkeztetésére. 

Dragan Mektic nemzetbiztonsági miniszter a sajtónak elmondta: a migrációs ügyekkel megbízott operatív parancsnokság - amely szintén csütörtökön ülésezett, és amelynek a tárcavezető az elnöke – elfogadta a központi rendőrség felkérését, hogy részt vegyen a határok védelmében. Tagjai így szintén be lesznek osztva a boszniai határ legveszélyeztetettebb szakaszaira. A védett szakaszokon újabbnál újabb útvonalakon próbálkoznak a migránsok, egyre többen igyekeznek az erdőkön, a folyókon és a nehezen megközelíthető helyeken keresztül bejutni az országba, hogy onnan Horvátországba és az Európai Unió más tagállamaiba menjenek tovább. 

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint több mint 11 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. 

Mektic kiemelte, hogy az operatív parancsnokság döntött a menekültközpontok pontos helyének létrehozásáról is. Így a következő hetekben megkezdődik Bihacson és Szarajevó mellett a befogadóállomások újjáépítése, továbbá ezzel egy időben felújítják a Bihacshoz közeli Sedra Hotelt is, ahol jelenleg 150 migráns tartózkodik, főleg nők és gyerekek. Bihacson egy romos kollégiumot építenek újjá, ahol jelenleg is migránsok vannak embertelen körülmények között. Szarajevó mellett pedig egy régi kaszárnya vár tatarozásra. Ez utóbbi felújítására az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) júliusban egymillió euró vissza nem térítendő támogatást biztosított. 

Egy ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre Velika Kladusán is. A tárcavezető bejelentette, hogy nemsokára ellátogat a községbe, hogy a helyi választmánnyal a technikai feltételekről egyeztet. Az Európai Bizottság eddig csaknem 6 millió euró támogatást nyújt Bosznia-Hercegovinának a migráció kezelésére.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2018. augusztus 17. 08:14
Ahogy látom ez is egy olyan CNN - féle beállított fotó.
anegy_
2018. augusztus 16. 22:55
A hívatlan "vendég" nem kitoloncolást érdemelne? Rükverc a bemászkálás pontjához, onnan meg tovább az indulási pontra.Kevesebből kijönne (már pénzileg ) Európa közös büdzséje.
Gyéressy Károly
2018. augusztus 16. 21:32
Nem visszaküldés, szállodaépítés. Ez is meghívás. A vad, hegyi szlávokon az EU uralkodik.
luisbathhelena
2018. augusztus 16. 21:15
Hja ha egy orszagot a szaudiak es a torokok penzelnek ne lepodjenek meg ha kapnak egy kis ajandekot is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik