Történelmi filmes programot indít a Filmalap

2018. augusztus 15. 13:25

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat.

2018. augusztus 15. 13:25

Elindult a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. 

A programra olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait – áll a Filmalap szerdai közleményében.  A történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a közönség által kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságos történelmi folyamat vagy annak egy-egy meghatározó részlete.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A Filmalap olyanok jelentkezését is várja, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket támogatja, amelyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja. A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.

A teljes pályázati kiírás a Filmalap honlapján érhető el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. augusztus 16. 19:20
Benkő László: Ármány hálójában. (Tulajdonkép egy ciklus első darabja, eddig ezt olvastam.) Lényege a magyarság "megtérítése" a szokottól kissé eltérő megközelítéssel. A vér és vas mellett ármány, piti haszonlesések, árulások a német hódítás hittérítés mögé rejtett ismertetése. (Feltételezésem szerint a "kereszténység védelme" alapprogram után nem nyerő.)
Hurka
2018. augusztus 16. 09:29
A Bán Mór Hunyadijából tv sorozatot lenne érdemes csinálni, vegye meg a filmalap a jogot, adja ki valamelyik komoly rendezőnek és kezdjék forgatni a részeket. Ha Vajna ebben nem lát fantáziát, akkor alkalmatlan a szerepére. Ilyen kiírásosdit játszani, hogy ne kelljen a magyarságtudat erősítését, a magyarok térségi pozitív szerepét bemutató filmeket készíteni, már nem nyerő.Kész röhej, hogy ennek ellenkezőjére adunk állami pénzeket, kaszinós koncessziós jogokat.
szalard
2018. augusztus 16. 07:34
Ahogy a Filmalap honlapjan olvastam, hataron tuli magyarok nem jelentkezhetnek filmtervvel, csak azok, akiknek Magyarorszagon allando lakcimuk van. Nekem is lett volna egy filmtervem, es nagyon lelombozodtam, amikor ezt olvastam. Irtam is a Filmalapnak, de meg nem valaszoltak. Remelem, megteszuk, hogy tudjam, hogy mit tegyek.
Szvidrigajlov
2018. augusztus 15. 20:16
Bán Mór: Hunyadi A magyar filmalap 5 éves költségvetése sem lenne elég. A Trónok harca meg kutya fasza ahhoz képest. Már megint fingot fűrészelnek, miközben a téma a könyvesboltokban hever. Mi kéne hozzá? Kurva sok pénz: legalább 10 MRD Ft négy év alatt. Lengyel-Cseh-Szlovák-Magyar kooprodukció. Színészek...mert ugye nem Pintér Tiborral akarjuk Hunyadit eljátszatni… Stáb...a magyar filmipar látványos filmek készítésére eleve alkalmatlan, sajnos...a Fliegauf Benedekek és a Tar Bélák építették le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik