Élet a NATO nélkül?

2018. augusztus 15. 14:44

A magyar semlegesség ma nincs napirenden. De miért ne lehetne akár holnap? A világ most átalakul.

2018. augusztus 15. 14:44
Thürmer Gyula
A Szabadság

„A NATO nem az EU, innen viszonylag egyszerűen ki lehet lépni. Legutóbb éppen Trump fenyegette meg szövetségeseit, hogy ott hagyja a NATO-t, ha nem menetelnek egyszerre. Nem kell Canossát járni, elég bejelenteni, hogy ennyi volt, és nem tovább! Persze előtte nem árt néhány nagyhatalom hallgatólagos támogatását megszerezni. Tudják, hogy van ez, ne bízz senkiben, de legfőképpen szövetségeseidben ne bízz!

A magyar semlegesség ma nincs napirenden. De miért ne lehetne akár holnap? A világ most átalakul. A ma létező szövetségi rendszerek egy másik történelmi korban, más célokra jöttek létre. Az új helyzet kezelésére nem alkalmasak. Látszik ez abban is, hogy Ukrajna problémáját, vagy az Oroszország-Európa viszonyt nem lehet a NATO logikája alapján megoldani. A menekültügyre sem jó a NATO, igaz, az EU sem.

A tőkés világ vezetői törik a fejüket új szövetségi rendszereken, melyek a ma kérdéseire adnak választ. A magyar miniszterelnök például a közép-európai országok integrációját javasolta. Gyanítom, hogy titokban ők is felteszik a kérdést, hogy van-e élet a NATO nélkül. Mi nem csak feltesszük a kérdést, válaszolunk is rá: van, nagyon is van! Próbáljuk meg!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. augusztus 16. 22:35
"A menekültügyre sem jó a NATO, igaz, az EU sem." Azért, mert eleve nem is akarja egyik sem, hogy jó legyen erre.
Akitlosz
2018. augusztus 16. 22:34
"Persze előtte nem árt néhány nagyhatalom hallgatólagos támogatását megszerezni." És/vagy Ausztriáét és Svájcét. Csak semleges országokkal hajlandóak együttműködni katonai téren.
Akitlosz
2018. augusztus 16. 22:32
"A magyar semlegesség ma nincs napirenden." 1956-ban volt utoljára. Már Horn Gyuláék is az Európai Unióba és a NATO-ba tülekedtek.
Robur
2018. augusztus 15. 23:57
Azért te barom komcsi, mert ha kilépünk a NATÓ-ból hirtelen NATO országok gyűrűjében találnánk magunkat. Miután helyrehozhatatlanul elbaszta ez a kormány a nyugati kapcsolatainkat, szerinted mi történne velünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik