„Ne feledkezzél el szegény magyarokról...”

2018. augusztus 15. 09:27

A rendszer uralkodik a részei felett.

2018. augusztus 15. 09:27
Révész Sándor
HVG

„Hogy az állami iskoláknak legyen domináns szerepük a közoktatásban, hogy a hitoktatás ne legyen kötelező, hogy az állami iskolák falán ne legyen se kereszt, se semmilyen vallási jelkép, hogy a katolikusok nem annyira össznépivé vált ünnepein ne legyen munkaszünet – ezt a világi demokrácia hívei csak helyeselhetik. Vélnénk. De ez nincs mindig így. Nincs olyan normája, feltétele, bevett gyakorlata a világi demokráciának, amely a demokráciát szolgálná egy antidemokratikus rendszerben. A rendszer uralkodik a részei felett. Ha egy ország kormányzói mindig megteszik, aminek a szándékát korábban tagadták, akkor számítani és figyelmeztetni kell arra, hogy a jövőben is megteszik, amit a jelenben tagadnak.

Hetven évvel ezelőtt a nyilvánosságban gyakorlatilag nem voltak jelen azok, akik védték volna az alapvető értékeikkel szembenállók jogait és felléptek volna az őket ért sérelmekkel szemben. Ahogy például 2006-ban az emberjogi szervezetek védték a rendőri erőszakkal szemben azokat a tömegeket, amelyek ma a megsemmisítésüket pártolják.

Egyáltalán, nem voltak jelen a nyilvánosságban azok a dilemmák, paradoxonok, amelyeket az a kor drámai erővel fölvetett. Az nem az árnyaltság és a distinkciók kora volt. Még a sajtószabadság teljes felszámolása előtt sem.

Leegyszerűsített, lebutított kor volt. És jött, ami jött.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2018. augusztus 16. 11:57
Ki fizeti a Révészt ? Ez a mocskolódó férc munka egy lyukas garast sem ér!
olvasó 4
2018. augusztus 15. 18:27
Révész erőlködik, erőlködik. Csak nehogy aranyér legyen belőle.
brekker
2018. augusztus 15. 18:04
Ez valami feketemise?
Óbor Dezső
2018. augusztus 15. 16:30
Révész te a multbol átvedlett mocsolódó kommunista vagy, neked a szavad már 00-igen dupla nulla. Te a Kádár-rendszerben is egy gazember voltál, most is az vagy! ....téged sem féltelek, az elvtársaiddal együtt,... eladtátok, szétloptátok, tönkretettétek az országot......hol tartod a lopott pénzt?...te is bécsben? ...aranyrudakban mint az elvtársaid??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik