Ünnepi fohász

2018. augusztus 15. 11:55

Szent István napjára készülve ne feledkezzünk el Nagyboldogasszony méltatlanul háttérbe szorult ünnepéről, augusztus tizenötödikéről!

2018. augusztus 15. 11:55
Pilhál György
Magyar Idők

„Hagynám most a randa napi politikát, épp elég ez az agylágyító hőség.

Szent István napjára készülve ne feledkezzünk el Nagyboldogasszony méltatlanul háttérbe szorult ünnepéről, augusztus tizenötödikéről! Jeles nap a mai. Miközben a katolikus egyház Szűz Mária halálára és mennybevitelére emlékezik, a hívő magyarság nem csupán védőszentje és égi pártfogója (Patrona Hungariae) okán tart ünnepet. Első királyunk 980 évvel ezelőtti halála (1038) is épp erre a napra esett, ezen a napon ajánlotta fel országát Máriának.

Mária napját még maga István tette kiemelkedő ünneppé. Egész országlása során fontosnak tartotta a Nagyboldogasszony-megemlékezéseket, minden évben erre a napra hívta össze a királyi tanácsot Székesfehérváron, ekkor volt a törvénykezés is.

A hagyomány a következő századokban sem veszített erejéből, éppen ellenkezőleg. Az istentelen kommunista évtizedeket leszámítva Nagyboldogasszony napja mindvégig a magyarság legnagyobb egyházi ünnepnek számított. Együvé tartozást, nemzetnemesítő erőt sugallt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2018. augusztus 17. 00:02
Kedves György! Örülök, hogy megemlékeztél erről a ma már katolikus ünnepről. Amikor még élt a keresztény oldal a mandin, sem fordult elő soha, hogy egy cikkel, vagy hírrel megemlékeztek volna Nagyboldogasszony ünnepéről. Köszönjük!
Wazav
2018. augusztus 16. 23:54
nyugaton sok helyen munkaszüneti nap
syphax
2018. augusztus 16. 18:14
Nagyboldogasszony ma az egyetlen(!!!) olyan PARANCSOLT ÜNNEP, amikoris a mai magyar állami törvények szerint az ünnepnap egyben munkanap is. 1945 előtt ez az ünnepnap is munkaszüneti nap volt--igencsak az, hiszen Szent István Királyunk az 1038-as évben ezen a napon ajánlotta ÉDES HAZÁNKAT a Szűzanya oltalmába! És miután ez a fölajánlás megtörtént, meghalt a nagy és szent államalapitó király. A "parancsolt ünnep" annyit jelent, hogy hívő katolikusoknak az évnek ezen a napján KÖTELEZŐ A SZENTMISEHALLGATÁS, úgy mint a többi nagy ünnepen és minden vasárnap. Azután a reformációt követően csorbát szenvedett a SZŰZANYATISZTELET, és részben ezért is, meg a kommunizmus miatt is az emberek kezdték nem tudni milyen ünnep is ez a Nagyboldogasszony. A protestánsok szerint "antibiblikus" maga az egész Szűzanya Tisztelet, mi katolikusok ezzel soha nem értettünk egyet s nem is fogunk soha.Ettől azért mi még tiszteljük protestáns testvéreink ÉLŐ HITÉT--bár ők is tisztelnék a miénket....legalább ugyanannyira.
Akitlosz
2018. augusztus 16. 00:07
Augusztus idusa Diana istennő ünnepe a Nemoralia. Erre telepedtek rá a keresztények a Szűz Máriájukkal. A magyar Nagyboldogasszony pedig Babba. Erre telepedtek rá a keresztények a Szűz Máriájukkal. A keresztény tartalom tehát lopott és hamis, akárcsak a karácsony és a húsvét esetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik