Jöhet a Merkel-Erdoğan-találkozó: enyhülés a német-török viszonyban?

2018. augusztus 15. 20:29

Egyre inkább úgy tűnik, Európa felé kacsintgat a Trumppal összekapó Törökország: szeptemberben Merkel-Erdoğan-csúcstalálkozó jöhet.

2018. augusztus 15. 20:29

Külön előkészítő tanácskozást tart a német és a török kormány pénzügyminisztere és gazdasági minisztere Angela Merkel és Recep Tayyip Erdoğan szeptemberre tervezett találkozója előtt – jelentették be szerdán Berlinben a német kancellár és a török elnök telefonon folytatott egyeztetése után.

Angela Merkel és Recep Tayyip Erdoğan a „közös nemzetközi kihívásokról”, köztük a szíriai helyzetről, valamint a német-török kapcsolatokról tárgyalt telefonon a kancellári hivatal közleménye szerint.

Szeptember 28-i németországi találkozójukra tekintettel megállapodtak abban is, hogy a német és a török pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter előkészítő értekezletet tart majd – áll a közleményben.

A törökországi gazdaság helyzete Ankara külföldi partnerei közül Németországot érinti a legnagyobb mértékben – emelte ki egy szerdai összeállításában a Spiegel Online hírportál, rámutatva, hogy hétezernél is több német vállalkozás folytat termelő tevékenységet Törökországban, ahol több mint 13 milliárd euró (4190 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat. A Törökországba irányuló német export tavaly meghaladta a 21,4 milliárd eurót – tették hozzá.

A török líra az idén eddig  a dollárral szemben csaknem 40 százalékkal, az euróval szemben nagyjából 35 százalékkal gyengült. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult. A viszályt egy Törökországban élő amerikai lelkész, Andrew Brunson bírósági ügye okozta. A protestáns lelkipásztort kémkedéssel és terrorizmussal vádolják a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben, több mint másfél éves előzetes letartóztatás után július végén házi őrizetbe helyezték.

Washington a jogtalannak tartott eljárás miatt augusztus elején szankciókat vezetett be a török belügyminiszter és az igazságügyi miniszter ellen, és hétfőn Donald Trump elnök utasítására büntetővámot vetettek ki a török acél- és alumíniumipar termékeire. 

A jegybanki alapkamat emelését ellenző Recep Tayyip Erdoğan szerint a török gazdaság megroppantására irányuló nemzetközi akció gyengíti a lírát. Az államfő kedden az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a lakosságot. Korábban arany és devizatartalékaik lírára váltására is felkérte a török polgárokat a líra árfolyamának a védelmében. 

Fuat Oktay török alelnök szerdán tudatta, hogy Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2018. augusztus 16. 05:41
Nahát, az EU miért nem az ölelkező havert, az EU erős emberét küldi tárgyalni?
áfonya
2018. augusztus 16. 03:24
Merkel hány zsák pénzt visz. http://napimigrans.info/nagy-nehezen-tenyleg-akad-egy-mernok-a-migransok-kozott-es-az-is-terrorcselekmenyt-kovet-el-londonban/
néhai Ch.Pilot
2018. augusztus 16. 00:05
Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak. Szeretne elmenni, ő is útra kelni. De cipőt az árva sehol se tud venni. Kapkod fűhöz-fához, szalad a vargához, fűzfahegyen lakó Varjú Varga Pálhoz. Azt mondja a varga, nem ér ő most arra, mert ő most a csizmát nagyuraknak varrja. Darunak, gólyának, a bölömbikának, kár, kár, kár, nem ilyen akárki fiának! Daru is, gólya is, a bölömbika is, útra kelt azóta a búbos banka is. Csak a cingének szomorú az ének: nincsen cipőcskéje máig se szegénynek. Keresi-kutatja, repül gallyrul gallyra: "Kis cipőt, kis cipőt!" - egyre csak azt hajtja. Móra Ferenc: A cinege cipője
Világpanoráma
2018. augusztus 15. 22:42
Törökország kiadja a görög katonákat: https://vilagpanorama.hu/2018/08/15/torokorszag-kiadja-a-gorog-katonakat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik