A tudás dinamikája és a nemzeti perspektíva reménytelensége

2018. augusztus 15. 20:35

A nemzet erős identitásképző erő, de minél fejlettebb egy nemzet, annál kisebb ennek az erőnek az etnikai, archaikus, pláne xenofób tartalma.

2018. augusztus 15. 20:35
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A modernizáció logikájának támadását semmi sem bírja ki. A globalizáció következmény, nem eltervezett folyamat, amelynek ellene lehetne szegülni – hiszen eleve nem is ő az »ellenség«. A nemzeti és állami cirkuszolás valamilyen új uralkodó réteg aktuális propagandájában felmutathat milliszekundumnyi sikereket, de a tudás és a pénz függvényével szemben elkerülhetetlenül mindig néphülyítésnek bizonyul. A tudás és a pénz, és nyomukban a technológia, évezredek óta kisebb-nagyobb birodalmak százait és ezreit erősítette vagy döntötte romba, és mióta – az ún. felvilágosodással, valójában a deszakralizációval és az immanens emberi logika győzelmével – kettős, egymást erősítő spirálban egyesültek, exponenciális erővel hatnak az emberi társadalmakra, aminek éppen a következő fordulatát várjuk a mesterséges intelligencia és a negyedik ipari forradalom beköszöntével.

A nemzeti hiszekegy ehhez képest efemer dolog, és bármennyire látjuk a szépségét (ez egy nagyvonalú beszúrás), csodálkoznék, ha 2040-2050 táján még bármilyen jelentősége lenne. A nemzet erős identitásképző erő, de minél fejlettebb egy nemzet, annál kisebb ennek az erőnek az etnikai, archaikus, pláne xenofób tartalma. Ma éppen a hullámhegyét látjuk ez utóbbinak, de ez is csak reakció a globalizáció (azaz a pénz és a tudás, illetve nyomukban a technológia) átrétegződésére a világban. A világ népeinek nivellálódása, az anyagi és szellemi koncentráció új csomópontjainak kialakulása semmit nem változtat a modernizáció alapstruktúráján. A megtévesztett népeknek, mint a magyar, abban reménykedni, hogy az etnikai identitás bármit módosít az elsöprő logikán, éppen az, aminek az uralkodó rétegük szánja: megtévesztés, pacifikálás, kifosztás. Idola fori.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. augusztus 16. 17:24
"A nemzet erős identitásképző erő, de minél fejlettebb egy nemzet, annál kisebb ennek az erőnek az etnikai, archaikus, pláne xenofób tartalma. " Ami egy ekkora ex cathedra hülyeséggel kezdődik, az nem is folytatódhat másképp. Egészen elképesztő, hogy ez az ember az elemi logika és érvelés szabályaival sincs tisztában. Egy ún. "filozófus".
balbako_
2018. augusztus 16. 14:47
Meleg van és Béndek lángelméje fékezhetetlen. Mint az amerikai filmeken menti az emberiséget.
MaBaker
2018. augusztus 16. 13:51
Amúgy kedves Péter kifejthetné mit jelent a fejlettség egy nemzet szempontjából. GDP? Diplomások aránya? Környezetszennyezés mértéke? Demográfiai fenntarthatóság? A gazdaság fenntarthatósága? Átlagos internet sávszélesség? Ezekre a kérdésekre megannyi különböző, akár kifejezetten xenofób "legfejlettebb" nemzet lenne a válasz.
MaBaker
2018. augusztus 16. 13:47
"minél fejlettebb egy nemzet, annál kisebb ennek az erőnek az etnikai, archaikus, pláne xenofób tartalma" Egy szóval meg lehet cáfolni a komplett eszmefuttatást, mégpedig ezzel: Japán
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik