Gulyás: Már a jelentkezők száma érv a genderszakok megszüntetése mellett

2018. augusztus 14. 14:22

Kormányinfót tartott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az emberek férfinak vagy nőnek születnek, ezen a területen oktatási tevékenységet az állam nem kíván finanszírozni – jelentette ki.

2018. augusztus 14. 14:22

A német-magyar kapcsolatok távlatosságának és erejének bizonyítéka a BMW német autógyár debreceni beruházása – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Német-magyar

A tárcavezető közölte: az a 400 hektár terület, amely a beruházáshoz szükséges, egymilliárd forintot ér, de a beruházás volumene egymilliárd euró, tehát az érintett termőföld hasznosítása nem lehetne ilyen kifizetődő más módon, ráadásul rengeteg új munkahely jön létre.  Kitért arra: Debrecen városfejlesztése is új szakaszba léphet. A beruházással már a harmadik nagy német prémiumautó-gyártó is megjelenik Magyarországon, és az ország nyugati és középső része után a keleti régióban is nagy járműipari beruházás valósul meg – mondta Gulyás Gergely. Közölte: nagyságrendileg ezer munkahely jön majd létre.

Kérdésre elmondta: egyelőre nincs konkrét összesítés arról, hogy milyen hozzájárulást ad az állam a beruházáshoz, de tízmilliárd forintot meghaladó összegről van szó. A biztosított kedvezmények nem térnek el a más beruházásokhoz adott kedvezményektől – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a magyar-német politikai kapcsolatoknak is erősnek kell lenniük, közös érdek a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése, ezért látogatott nemrég Berlinbe Orbán Viktor miniszterelnök – idézte fel, hozzátéve: ő maga is Berlinbe megy augusztus 29-én.

Olcsó közigazgatás

A tárcavezető arról is beszélt, hogy óvatos becslés szerint 15-20 százalékos létszámcsökkentés lehet a központi közigazgatásban, a cél, hogy ez január 1-jére megvalósuljon. Kifejtette: kevesebb mint 14 ezren dolgoznak ma a minisztériumokban és a háttérintézményekben, de ez a szám csökkenthető. Az intézkedés célja nem a költségmegtakarítás, hanem a párhuzamosságok megszüntetése a rendszerben, hiszen a fejlesztések, a digitalizáció következtében ma kevesebb munkatárs is elegendő lehet ugyanazon feladatok ellátására – magyarázta.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a cél a hatékony, gyors és olcsó központi közigazgatás. Úgy vélte, indokolt áttekinteni, hogy milyen munkakörökben mennyien dolgoznak, hogy a felesleges álláshelyek megszűnjenek. Az intézkedéssel egyidejűleg minőségi bérfejlesztésre is lehetőség nyílik – mutatott rá.

Férfi-nő

A gender szakok kérdéséről a tárcavezető elmondta: ha megnézik, hogy az érintett szakokra mennyien jelentkeztek, az bármely szak esetében már önmagában érv a megszüntetés mellett. A kormány világos véleménye szerint az emberek férfinak vagy nőnek születnek, és olyan életet élnek, amilyet kívánnak – jelentette ki. Hozzáfűzte: ezen a területen azonban oktatási tevékenységet az állam nem kíván finanszírozni.  Megjegyezte: jövő szeptembertől nem lehet jelentkezni ilyen szakra állami akkreditáció mellett.

A közigazgatási felsőbírósággal kapcsolatos felvetésre közölte: az alkotmánymódosítás egyértelművé teszi, hogy „van a Kúria és van a közigazgatási felsőbíróság”, de a részletes törvényi szabályozásra az őszi ülésszakban kerül sor. Gulyás Gergely az almatermelők ügyére vonatkozó kérdésre elmondta: a kormány eszközei mérsékeltek, de segítik a termelők összefogását, mert méltánytalannak tartják a kilogrammonként 13 forintos felvásárlási árat. A kormány közvetítőként lépne fel az ügyben, piaci megállapodásnak kell létrejönnie, méltányos áron kell felvásárolni az almát – közölte.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. augusztus 14. 22:19
"....Már a jelentkezők száma érv a genderszakok megszüntetése mellett..." - mondja. Jézusom! Lehet, hogy ez azt hiszi, hogy azért lehet kormánypárti miniszter, mert a pártját akarta a többség (a választóik nagy száma) a hatalomba juttatni? Szóljanak már neki, hogy az nem volt igazi szavazás.
nyugalom
2018. augusztus 14. 21:20
Sok szakot megszuntetnek, de csak a gender miatt sivalkodnak!
nyugalom
2018. augusztus 14. 17:37
Botond Bálint remek cikket írt a Magyar Időkben!
Sulammit
2018. augusztus 14. 16:42
Helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik