Rossz jó vagy jó rossz

2018. augusztus 13. 19:37

Az egyik ilyen tanulság az, hogy hiábavaló volt a katonai akció, mert 21 év múltán az emberarcú szocializmus helyett a nyugati típusú üzleti demokrácia váltotta fel a kommunista proletárdiktatúrát.

2018. augusztus 13. 19:37
Varga Lajos
Felvidék Ma

„Valamivel több, mint egy hét múlva egy kerek évforduló kapcsán megemlékezünk az 50 évvel ezelőtti nap eseményeiről. Aki megélte azt a napot, annak bizonyára eszébe jutnak a személyes élményei. Valószínűleg sokan a katonai akciót és annak velejárójaként az azt végrehajtó katonák fellépését és tetteiket idézik fel.

Ezt én is megtehetném, mert történetesen azon a nevezetes napon Prága Bránik nevű déli városrészében egy lakókocsiban ébredtem. A korabeli szokások szerint ugyanis leendő egyetemi hallgatóként a kötelező nyári brigád keretében Prága Strahov városrészében telefonvezetékek számára való árkok ásásával készültem az őszre esedékes fizikusi tanulmányaim megkezdésére. Ennek köszönhetően láthattam a katonai akció néhány emlékezetes jelenetét, sőt néhány golyóval is vészes közelségbe kerültünk a rádió környéki eseményekre való leselkedésünk következtében, de nem ez az érdekes.

A nap eseményeinél sokkal érdekesebb az, ami ezt a katonai akciót megelőzően a korabeli Csehszlovákiában  és az úgynevezett keleti blokkban történt és még talán az előzményeknél is érdekesebb az, ami  a katonai akciót követően zajlott. Az események tanulságát nem lehet pár szóval, vagy pár mondattal elintézni, viszont néhány érdekes tanulsága volt és van 1968. augusztus huszonegyedikének.

Az egyik ilyen tanulság az, hogy hiábavaló volt a katonai akció, mert 21 év múltán az emberarcú szocializmus helyett a nyugati típusú üzleti demokrácia váltotta fel a kommunista proletárdiktatúrát. Mára úgy tűnik, hogy jogos a kérdés, vajon pozitív változás történt-e, vagy negatív, vagy esetleg csak látszólag változott valami, miközben alapjaiban csak a bakancsot cseréltük fel gumicsizmára?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik