PSD: Az államfő próbált lázadást szítani a román kormány ellen

2018. augusztus 13. 18:43

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt a román elnököt teszi felelőssé a román társadalom megosztottságáért. A PSD szerint az államfő erőszakos lázadást akart szítani.

2018. augusztus 13. 18:43

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a román társadalom megosztottságáért, a PSD szerint a jobboldali államfő próbált hívei segítségével erőszakos lázadást szítani a diaszpóra pénteki demonstrációját kihasználva, hogy eltávolítsa a legitim kormányt a hatalomból.

A PSD hétfői közleményében megállapította, hogy Románia a centenárium évében megosztottabb, mint valaha, a türelmetlenség tetőfokára hágott, példátlan verbális erőszakot és állami intézmények elleni támadásokat eredményezve. A kormánypárt szerint mindezért Iohannis a felelős, aki ahelyett, hogy „minden román elnöke” lenne, és alkotmányos szerepét betöltve egyensúlyi tényezőként viselkedne, inkább a „megosztó” akar lenni a román társadalomban.

A kormánypárt érthetetlennek nevezte, hogy azok az egyenruhások – rendőrök és csendőrök –, akik az államfőnek hűséget esküdtek, nem támogatást kaptak az államfő részéről, hanem éppen Iohannis volt az, aki szemrehányással illette őket, „tekintélyüket és hitelüket aláásva”. A kormánypárt azzal vádolja az elnököt, hogy a PSD és kormányellenes utcai tiltakozást, az „anarchiát” bátorította.

A PSD abból következtetett az elnök felelősségére, hogy Iohannis hívei is részt vettek a pénteki tüntetés szervezésében, és szerintük „tudatosan erőszakot szítva” provokáltak összetűzéseket a karhatalommal, azzal a céllal, hogy a társadalmi felháborodás nyomás alá helyezze és kikényszerítse a kormány leváltását.

A PSD szerint ugyanaz volt a „forgatókönyvük”, mint amellyel lemondásra kényszerítették a szociáldemokrata Ponta-kormányt, hogy – Iohannis saját kormányaként – hatalomra juttathassák a Dacian Ciolos vezette szakértői kabinetet. A kormánypárt szerint ez Iohannis „elnöki módszere”, amellyel a választott kormányt félreállítva, olyan „sötét érdekeket szolgáló, mesterségesen összetákolt” kormányt állít az ország élére, amelynek semmi köze a választók akaratához.

A kormánypárt közleménye végén felhívást intézett az államfőhöz, hogy viselkedjen felelősen, mindenki elnökeként és támogassa jóhiszeműen az ország fejlődését tiszteletben tartva a választók akaratát.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2018. augusztus 14. 08:51
Az egyik fél kutya, a másik eb.
Vakfolt
2018. augusztus 14. 08:40
Nem bánom öljék egymást a semmiért. Csak attól tartok, hogy valahogy ez megint a székelyeken fog csattanni.
illiberator
2018. augusztus 14. 07:23
Renegát szász, románabb a románnál.
Világpanoráma
2018. augusztus 13. 22:20
Új koreai csúcstalálkozó szeptemberben: https://vilagpanorama.hu/2018/08/13/uj-koreai-csucstalalkozo-szeptemberben/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik