A jobboldali félelmek gyökerei

2018. augusztus 13. 16:24

Éppen ehhez az kellene, hogy megtörjön az átok: létrejöjjön olyan, hogy jobboldali szolidaritás.

2018. augusztus 13. 16:24
Grób László
Magyar Idők

„Szóval mit is lát és tapasztal a mi egyszeri konzervatív értelmiségink itt 1989 óta? Pofa be, de ha mégis kinyitod, akkor az legyen baloldali diskurzus. Vagy legalábbis ne jobboldali. Így van esélyed egyetemi állásra, kutatóintézeti helyre, OTKA-ra és megannyi másra. Sokan mesélhetnének, de nem mesélnek. Nagyapáink a gulágról, az orosz megszállásról meg az Andrássy út 60.-ról nem meséltek. Az legalább érthető volt.

Kortársaink a napi kis kenyérharcról, a mindennapi tudományos és művészeti versengésről nem mesélnek. Miközben bármelyik kis nyikhaj balos blogger ugyanúgy magas C-ben tipor bele bármibe, ami nekünk fontos, ne adj’ isten szakrális, mint ahogy az idős(ebb) ballib megmondóemberek tajtékoznak és vagdalkoznak habzó szájjal és acsarogva, aközben a jobbos értelmiség kiegyensúlyoz, mint valami vurstlibeli erőművész a porondon, biztosít a nagyrabecsüléséről, egyrésztmásrésztezik picikét, továbbá siet felszólítani az árokbetemetésre, akár egy Caterpillar-reklám. Ahogy az áldott emlékű SZDSZ-keménymag egy ország értelmiségét tartotta rettegésben: mert jó, ha mindenki tudja, hogy »így járhatsz te is«, hiszen »te is más vagy, te sem vagy más«!

Ez a vonat elment: a mi generációnk, a 40-50-60-asok már ilyen majrésok maradnak. A 30-asoknak még van egy kis esélyük, a 20-asoknak még több. Csak éppen ehhez az kellene, hogy megtörjön az átok: létrejöjjön olyan, hogy jobboldali szolidaritás. Hogy egy jobboldali, konzervatív fiatal lásson maga előtt perspektívát, érezzen segítő kezeket és bátorító gesztusokat, anélkül is, hogy elvégezne legalább egy genderképzőt a CEU-n. S ha már olyan divat lett ma jobboldalon kereszténydemokráciá­ról értekezni: egyszer elővehetnénk a kereszténydemokrácia alapítójának intelmét is: »Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. augusztus 14. 15:52
"..ugorjunk a mai időszámítás origójához, a második világháború végéhez. Akkor kezdődött a máig tartó igazi dáridó: a konzervatívok szerencsésebbje emigrációban, a pechesebbje agyonlőve, bebörtönözve, bélistázva, kitelepítve. Néhányan gyorsan átálltak, még többen megpróbáltak lavírozni, de ez csak ideig-óráig ment." Épp mostanában volt szó valahol arról, hogy a háború után a népi-urbánus vita felszívódott szanaszét a levegőbe, és a rendszerváltással ugrott elő, mint ördög a dobozból. Hát itt a magyarázat. Nagyapám hazajött a francia hadifogságból és máris osztályidegen lett. Köszi bazmeg.
Rotter Dani
2018. augusztus 14. 11:50
A magyar kultúra balos kultúra, esetleg liberális, de semmiképen sem konzervatív. Amit itt "konzervatívnak" neveznek, az csak valamiféle klerikális, autoriter, félfasiszta rémség.
zakar zoltán béla
2018. augusztus 13. 20:22
Erre goddoltam délelőtt++++++++++Péntek Orbán JD. és szombat Szakács Árpád!!!!!!!! Az ilyen cikkeket érdemes olvasni!!!
zakar zoltán béla
2018. augusztus 13. 20:22
Erre goddoltam délelőtt++++++++++Péntek Orbán JD. és szombat Szakács Árpád!!!!!!!! Az ilyen cikkeket érdemes olvasni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik