Mit kellene tanulni?

2018. augusztus 13. 18:47

Egyre nagyobb szükség lenne a hasznos és haszontalan információk közötti különbségtételre.

2018. augusztus 13. 18:47
Elek Dorián
Paradigma

„Az információ szinte bárhol és bármikor szabadon elérhető. A cenzúra ebben a környezetben nemigen lehet megoldás, így annak helyét a dezinformáció és az alternatív igazságok vették át. Szinte végtelen mennyiségű online kurzus, tanulmány és cikk érhető el csupán pár kattintással. Mivel kifejezetten nehéz kiszűrni a lényeget a rengeteg ellentmondásos információ közül, és tényleg minden csupán egy kattintásra van, nehéz rászánni magunkat egy hosszabb elemzés elolvasására, így könnyen macskás videók nézése lesz a történet vége. 

2018-ban az utolsó dolog, amire a tanulóknak szükségük van, az a még több információ, melynek jelentős része sohasem hasznosul. Ezzel szemben egyre nagyobb szükség lenne a hasznos és haszontalan információk közötti különbségtételre, a rendelkezésre álló információmorzsák hatékony szelektálására, majd pedig felhasználására.

Ennek ugyanakkor nem kéne újdonságként hatnia, azonban az önálló gondolkodás helyett még mindig a magolás az iskolában elért eredmények alapja. Az eddigi recept úgy írható le, miszerint a nagy mennyiségű megtanult információ valamennyi értelmezési szabadsággal kombinálva elégséges lesz az életben való érvényesüléshez. Amennyiben az értelmezés nem is működik zökkenőmentesen, akkor is lesz idő még javítgatni rajta, és talán a következő generáció számára egy koherensebb világkép lesz az eredmény. Harari szerint viszont ez a vonat már elment. A mostani generáció döntései alapjaiban változtatják meg az emberiség jövőjét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2018. augusztus 14. 00:06
"az önálló gondolkodás helyett még mindig a magolás az iskolában elért eredmények alapja." Senki sem tiltja meg neked az önálló gondolkodást. A szerényebb értelmi képességűek magolnak, mert nem az összefüggést keresik az ismeretek között, hanem macskás videókat néznek. Tanulni nem azért kell, hogy jobban helyezkedj a húspiacon, hanem hogy ember legyél, és rangot adj a létezésednek.
jucidom
2018. augusztus 13. 23:26
Ha nincs megfelelő információ mennyiség a búránkban, nem fogunk tudni variálni-"rugalmasak lenni", ha szükségeltetik. A tanulás az agy, az idegrendszer trenírozása, ha nem tesszük,elsorvad. Az információ tárolására és kikeresésére szép példa a telefonunkban és nem a fejünkben tárolt telefonszámaink, elveszett a telefon, elvesztek a telefonszámok. És felesleges tudás nincs pl. lehet felvágni csillagképek ismeretével csajozás alkalmával.
matykox
2018. augusztus 13. 20:14
A szerző megnyilatkozásán nem a túlművelt és túlzottan kifinomult distinkció képessége látszik. Ez egy ugyanolyan hülye, mint Yuval Harari, akit ez a félbolond istenít.
pemete jakab
2018. augusztus 13. 19:48
"Egyre nagyobb szükség lenne a hasznos és haszontalan információk közötti különbségtételre." Ez hasznos vagy haszontalan információ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik