A lustaság végezhetett a Homo erectusszal

2018. augusztus 13. 20:31

A kényelemszeretete miatt halhatott ki a Homo erectus egy frissen publikált tanulmány szerint.

2018. augusztus 13. 20:31

Részben lustasága vezetett a Homo erectus (felegyenesedett ember) kihalásához – állítják az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói a PLoS One című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

Az Arab-félszigeten a kora kőkorszakban élt előemberek populációinak régészeti vizsgálata azt mutatta, hogy a Homo erectus nem igazán erőltette meg magát az eszközkészítés és a nyersanyagok begyűjtése terén – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ceri Shipton, az egyetem munkatársa szerint ez a lustaság, valamint az, hogy képtelen volt alkalmazkodni az éghajlat változásához, valószínűleg szerepet játszott a faj kipusztulásában.

A táborhelyeik körül heverő kövek bármelyike megtette nekik, amikor eszközkészítésre került a sor, pedig ezek többnyire jóval silányabb minőségűek voltak, mint azok, amelyeket a későbbi eszközkészítők használtak" – magyarázta Shipton. Hozzátette: „az általunk vizsgált lelőhelyen volt egy hatalmas sziklás magaslat tele jó minőségű kővel, csupán kis távolságra egy apró dombon. Ők azonban ahelyett, hogy felsétáltak volna a dombra, inkább begyűjtötték a leguruló töredékeket."

Amikor a kutatók megvizsgálták a sziklás magaslatot, nyomát sem találták bármilyen tevékenységnek, se alkotásoknak, se kőfejtésnek. Megjegyezte: „Tudták, hogy ott van, de mivel volt elég nyersanyaguk, a jelek szerint úgy voltak vele, hogy minek vesződjenek ezzel."

Mindez szöges ellentétben áll a későbbi korszakok eszközkészítőinek, köztük a korai Homo sapiens és a neandervölgyi ember gyakorlatával, akik hegyeket másztak meg jó minőségű kövek után kutatva, majd azokat hosszú távolságokon át szállították.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 518 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
libantkomcsi
2018. augusztus 14. 16:05
Valaki megint sok füvet szívott. Ezek a kutatók egyre idiótábbak.
fogas paduc
2018. augusztus 14. 13:41
Ha jól számolom, akkor a homo erectus 1millió 600 000 ezer éven át létezett. Nyugodjatok meg, az ÉRTELMES EMBER nem fog ilyen sokáig....
fogas paduc
2018. augusztus 14. 13:38
Az ÉRTELMES EMBERREL a hülyeség, a liberális demokrácia és az ingyen fizetés fog végezni.
Berecskereki
2018. augusztus 14. 10:01
Liberális egoizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik