Adj genderséget a gendernek

2018. augusztus 12. 09:54

Amit a gendertudományok műhelyei itthon szinte kizárólag és a nagyvilágban sokszor képviselnek az nem tudomány, hanem ideológia.

2018. augusztus 12. 09:54
Hont András
Hont András
hvg.hu

„A gender studies egyes művelőivel éppen az a gondom (szépen kérem, figyeljenek a szavamra: nem azt írtam, hogy a gender studies-zal, hanem, hogy művelőivel, és nem az összessel, hanem egy részükkel), hogy nem tudományos tevékenységet folytatnak, hanem sajátos politikai agitációt és ideológiai harcot.

6. A »sajátos« alatt a következőket értem. A társadalomtudományokban van helye a világnézetnek, hiszen itt a kutató és a kutatás tárgya egyaránt az ember, amelyhez hozzátartoznak az eszméi is. Belefoglalva azt, hogy mit tart magáról az emberről, mit hisz »emberinek«, miként vélekedik az ember céljairól. Mindezekről a tudósnak is van véleménye, így arról is, hogy mi a feladata saját tudományterületének, éppen ezért vérre menő viták folynak konzervatív és liberális, baloldali és jobboldali professzorok közt tudományterületükön belül. A gender studies oktatóinak és hallgatóinak egy nem jelentéktelen része viszont a tudományterületet a nők társadalmi egyenlőségéért folytatott küzdelem érvkészleteként, tárgyilagos alátámasztásaként fogja föl anélkül, hogy egyáltalán az »egyenlőség« mibenlétét és szükségességét megvizsgálná. Példának okáért közgazdászok közül sokan – konkrétan az elsöprő többségük – szerint nincs szükség gazdasági egyenlőségre, és nem is kell törekedni rá. Ám amit a gendertudományok műhelyei itthon szinte kizárólag és a nagyvilágban sokszor képviselnek az nem tudomány, hanem ideológia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. augusztus 13. 09:59
Nesze, kishonti: Aki tudni akarja, miért áltudomány a genderista baromság, olvassa el: Lindsay & Boyle, Cogent Social Sciences (2017), 3: 1330439 https://doi.org/10.1080/23311886.2017.1330439 És akinek magyarázat is kell, az ezt is: https://www.skeptic.com/reading_room/conceptual-penis-social-contruct-sokal-style-hoax-on-gender-studies/ Egyik szerzőt itt is: https://twitter.com/@peterboghossian?lang=en
illesl
2018. augusztus 13. 07:02
AMERIKA HOZTA A VILÁGRA E TÁRSADALOM, ORSZÁGRONTÓ IDEOLÓGIÁT! Margaret Mead: Nemiség és temperamentum három primitív társadalomban című könyve lett a FEMINISTA MOZGATLOM és PROPAGANDA alappillére. A csendes óceáni szigetvilágban végzett kutatásai a fiúk és lányok eltérő nevelési körülményeit és a nemek közötti társadalmi munkamegosztást vizsgálta. A nagy ideológiai áttörést a csambuli törzs vizsgálata hozta, ugyanis az új-guineai csambuliknál a férj engedelmesen aláveti magát a nőnek, mert az a családfő és családfenntartó. AZT AZ EGYET ELFELEJTIK KÖZÖLNI, HOGY E DERÉK TUDÓS ASSZONYSÁG NEM BESZÉLT CSAMBULI-ul, A SZIGETVILÁG EGYETLEN NYELVÉT SEM ÉRTETTE, BESZÉLTE. Munkássága sokkolta az akkori amerikai társadalmat, az 1928-ban megjelent könyve az ún. szexuális forradalom fő előkészítője. Hiába jelent meg Derek Freeman: The Making and Unmaking of an Anthropological Myth könyve, melyben világosan leírta: Mead asszony egyszerűen meghamisítta a törzsi tagoktól kapott válaszokat, csak azt írta le, amit ő generideológiai alapvetésében hallani/látni szeretett volna. Mead asszony volt, aki rávette az American Jewish Comittee-t, hogy európai zsidó falvak viselkedéskultúráját kutassa, Itt is társadalom-züllesztő feladatot látott el, nevéhez fűződik a zsidó anya sztereotípiának "megalkotása", mely fullasztó módon gyermekére telepszik. De sajnos itt sem állt meg Mead asszony: Társalapítója volt a Parapszichológiai Társaságnak, mely a parapszichológiai és lélektani kutatások előrehaladását támogató csoport. Életvitelével is példamutató asszonyság volt. Három férje és két női szeretője volt. (Mead különösen közeli kapcsolatot ápolt egyik tanítójával, Dr. Ruth Benedicttel. „With a daughter’s eye” című emlékiratában Mary Catherine Bateson utal arra, hogy Benedict és Mead kapcsolata részben szexuális jellegű volt. Míg Margaret Mead sosem vallotta magát nyíltan leszbikusnak vagy biszexuálisnak, Benedicttel való kapcsolata miatt az emberek ekképpen azonosították. Utolsó éveit szoros szakmai együttműködésben töltötte az antropológus Rhoda Metraux-val, akivel együtt is élt, 1955-től egészen 1978-ban bekövetkezett haláláig. A kettejük közti levelezés – melyet 2006-ban hoztak nyilvánosságra Mary Catherine Bateson engedélyével - szintén egyfajta romantikus kapcsolatra enged következtetni. -idézet a Wikipédia szócikkéből). 1979. január 19-én Jimmy Carter elnök bejelentette, hogy a Szabadság Elnöki Medálja kitüntetést posztumusz Margaret Meadnek adományozza. A kitüntetést Andrew Young nagykövet nyújtotta át Mead lányának egy különleges rendezvényen, melyet Mead tiszteletére rendeztek, és amelyet az American Museum of Natural History szponzorált, ahol Mead hosszú időn keresztül dolgozott. https://hu.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mead
Mich
2018. augusztus 12. 18:29
Adj genderséget a libsibolsináciknak!
catalina9
2018. augusztus 12. 15:37
Adj genderséget a gendernek" zsidó mákony...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik