Még a halottaknak sem kegyelmeznek

2018. augusztus 11. 10:21

Nincs olyan mozzanat a mai világban, ami hagyományos értelemben véve normálisnak nevezhető. Interjú.

2018. augusztus 11. 10:21
Csepeli György
Népszava

„Nyár van, egy balatoni nyaraló árnyas teraszán ülünk – és politikáról beszélgetünk. Normálisak vagyunk?

Szerintem ez a posztmodern kor arról szól, hogy azok a kategóriák, amelyek korábban működtek – mi normális, mi nem normális –, teljesen felfordultak. Ilyen szempontból azt kell mondjam, nincs olyan mozzanat a mai világban, ami hagyományos értelemben véve normálisnak nevezhető. Ebbe bőven belefér a mostani interjú itt a teraszon, nyáron, Zamárdiban. Ne érezze rosszul magát, felmentem minden bűntudat alól.

Hogyan jellemezné azt a társadalom-lélektani állapotot, ami ahhoz vezetett, hogy a Fidesz harmadszor is kétharmados győzelmet aratott a választáson?

Ráadásul az arányok növekvőek, az ellenállás erői pedig csökkennek. Ennek következtében nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, négy év múlva hasonló lesz a helyzet. A dolog valóban értelmezésre szorul. Merthogy volt egy hosszú periódus, amikor úgy gondoltuk – magamat is beleértve –, hogy megszakad a magyar politika történetének autoriter hagyománya, ami egy-egy vezető személyéhez rendeli hozzá a rendszer összes elemét, legyen az a személy császár, király, kormányzó vagy pártfőtitkár. Az 1989-90-es fordulat plurális, demokratikus országot ígért, és 2010-ig, ha döcögve is, lényegében ilyen irányba haladtunk.

Mi történt 2010-ben? Mármint azon túl, hogy a Fidesz megszerezte az első kétharmadát.

Kiderült, hogy a demokráciának nincsenek meg a társadalmi alapjai. A demokrácia nagyon értelmes és jó elgondolás, de csak abban az esetben, ha nagy számban vannak demokraták, akik képesek autonóm módon ítéletet alkotni, kiértékelni az információkat és a mindennapi élet által visszaigazolt rendszert létrehozni a kultúrában, a gazdaságban, a politikában, a civil társadalomban egyaránt. Úgy tűnik, hogy ez a nagyon bonyolult feladat kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. augusztus 13. 19:57
Aki ilyesmiket ír, hogy A Magyar Faj Abszurditása és taglal, igazolja, hogy a magyar amit vall magáról, az mind abszurditás, hőzöngés, bolondság (mondták például Ady is - szerinte), az ne írjon többet magyar nyelven. Aki zsidónak született, az zsidóként fog meghalni. Úgy látszik, hogy 72 éves korában erre nagyon is rájött, megértett. Végig a magyarság ellen harcolt. Az MTA, az ELTE a lősánca. Hány fiatal magyar lelkét-tudatát rontotta meg ezidáig?
Vakfolt
2018. augusztus 13. 15:27
"Szerintem ez a posztmodern kor arról szól, hogy azok a kategóriák, amelyek korábban működtek – mi normális, mi nem normális –, teljesen felfordultak." Lefordítom. A Kádár rendszerben ha befogtad a pofádat, akkor maszekolhattál, vehettél zsigulit, telefont miszart, persze ha kőkeményen megkented azt akit kell érte. Ha nem volt cement, sóder, deszka, de ismerted azt akit kell, nyomtad a zsozsót a zsebbe és lett. Ezt tekinti normálisnak, innen indulunk. Ennek a világnak teljesen vége van, nem működnek a kapcsolatok, az utolsó komcsi kontaktok is kihalnak, eltűnnek. Vége van a legnagyobb lopásoknak: zsebrevalóért kijátszott állami vagyontárgyak, autópályaépítések, metró, eladott és visszabérelt ingatlanok. Ezt siratja.
hátakkor
2018. augusztus 12. 17:44
Mi történt 2010-ben? Mármint azon túl, hogy a Fidesz megszerezte az első kétharmadát. Kiderült, hogy a demokráciának nincsenek meg a társadalmi alapjai. A demokrácia nagyon értelmes és jó elgondolás, de csak abban az esetben, ha nagy számban vannak demokraták, akik képesek autonóm módon ítéletet alkotni, kiértékelni az információkat és a mindennapi élet által visszaigazolt rendszert létrehozni a kultúrában, a gazdaságban, a politikában, a civil társadalomban egyaránt. Úgy tűnik, hogy ez a nagyon bonyolult feladat kemény diónak bizonyult a magyar társadalom számára.” A választókkal van a baj megint. 2010 demokratikus választás volt. Már ha ez számít. Nem vetették be a hadsereget, csendőrséget, se a Vörös Hadsereg, se ENSZ csapatok nem jöttek be.
A teremburáját
2018. augusztus 12. 16:02
Na ezért nem tudomány a szociálpszichológia és nem kutatók azok akik vele foglalkoznak! Eleve ballibsi banda. Csepelinek meg van pofája a magyar köztisztviselőket hibáztatni a zsidók németek általi elhurcolásáért. Kiváncsi vagyok, hogy 44-ben ha élt volna és közhivatalnokként, vasutasként, csendőrként parancsot kellett volna teljesítenie, akkor megtagadta-e volna és vállalta volna-e a következményeit? Sok ezren civilként mertek segíteni, de a nyílt szembeszállás kinek használt volna? Pár fanatikus megtette, s mi értelme volt? Könnyű most utólag kritizálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik