Trump: „Én leszek Putyin legádázabb ellensége” ha nem sikerül javítani az amerikai-orosz viszonyon

2018. július 20. 07:19

​Donald Trump lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb ellensége, ha nem sikerül javítani az Egyesült Államok és Oroszország viszonyán – nyilatkozta az amerikai elnök a CNBC-nek.

2018. július 20. 07:19

Ha nem sikerül javítani az Egyesült Államok és Oroszország viszonyán, akkor Donald Trump lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb ellensége. Ezt maga az amerikai elnök mondta a CNBC televíziónak. Az elnök a főként gazdasági kérdésekkel foglalkozó tévécsatornának csütörtökön adott interjút, amelyet helyi idő szerint pénteken sugároznak. Csütörtök este azonban a CNBC részleteket hozott nyilvánosságra belőle. 

Donald Trump az interjúban kifejtette: nagyra értékelte, hogy lehetősége nyílt az amerikai-orosz kapcsolatok javítására, és szerinte jól megférni Putyin elnökkel és Oroszországgal „nem rossz”, hanem „jó dolog”. Ugyanakkor azt állította: hosszú évek óta ő az első elnök, aki keményen bánik Oroszországgal. 

Ostorozta elődjét, Barack Obama demokrata párti elnököt, aki – megfogalmazása szerint – „totális balek” volt Oroszországgal kapcsolatban. 

Az interjút a Fehér Házban még azelőtt rögzítették, hogy Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Twitter-bejegyzésben nyilvánosságra hozta Donald Trump Putyinnak szóló meghívását egy újabb, ezúttal washingtoni csúcstalálkozóra.

A hírt az amerikai politikai elit meglepetéssel, vagy éppenséggel felháborodással fogadta. Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, coloradói Aspen Fórumon egy panelbeszélgetésen hallotta a hírt, és  először hitetlenkedve azt kérdezte: „Megismételné, kérem?”, majd annyit mondott: „Az sajátságos lesz!”. A hírszerzés csúcsvezetője aztán kifejtette, hogy Vlagyimir Putyinnak minimum tudnia kellett a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásokról, de meglehet, hogy ezt eleve ő rendelte el. Coats hozzátette: mindmáig egyáltalán nincs információja arról, hogy a hétfőn Helsinkiben tartott csúcstalálkozón mi hangzott el Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti megbeszélésén.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Trumpnak mindaddig nem szabadna találkoznia és tárgyalnia az orosz elnökkel, amíg nyilvánosságra nem kerül, hogy a hétfői kétórás négyszemközti megbeszélésen mi történt, miről állapodtak meg. Schumer szerint Donald Trumpnak többé nem volna szabad négyszemközti tárgyalásokat folytatnia Vlagyimir Putyinnal, sem az Egyesült Államokban, sem Oroszországban, sem másutt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. július 20. 18:19
és ez kin múlik Donald bátyó? Mert én úgy látom hogy kizárólag rajtatok... Amilyen a mosdó olyan a törülköző, ha abbahagyjátok az oroszok basztatását, akkor kenyérre lehet őket kenni.
Sulammit
2018. július 20. 10:24
Nagy internetes karriert futott be a képsor, amelyen Donald Trump a királyi protokollt felrúgva összevissza botorkált Erzsébet királynő körül. http://hvg.hu/elet/20180719_Erzsebet_kiralyno_szo_szerint_odaszurt_Trumpnak
Sulammit
2018. július 20. 10:22
A szájhős, még viselkedni sem tud. Ez nem egy kínos vígjáték, hanem Trump legújabb bakiparádéja. Annak idején a királynő találkozott Obamával is: ég és föld a különbség. Ezzel Trump az udvariatlanságon túl az udvari protokollt is megsértette – ismét, miután a találkozásukkor meghajlás helyett kezet rázott a királynővel. Teljesen egyértelmű, hogy Donald Trumpnak (ismét) fogalma sem volt róla, mit várnak tőle, hogyan kellene viselkednie – vagy egyáltalán, hogy mi történik éppen. Ezen a videón a 92 éves brit uralkodó, Erzsébet királynő próbálja helyretenni az amerikai elnököt: az a sok kis gesztus és nonverbális jel magáért beszél. Például mikor Trump egyszer csak teljesen elveszetten megáll, a királynő megtorpan mögötte, majd egy laza mozdulattal fogja magát, és kikerüli az elnököt: Erzsébet szerencséjére a látogatás nem tartott sokáig, egy gyors teázást követően Trumpék indultak is tovább. Obamának volt egy 2011-es állami látogatása is, ami a mostani, Trump-féle alkalom szöges ellentéte. Míg Trumpék csak egy teát kaptak, és látogatásuk alig egy órát tartott, az Obama-házaspárt vörös szőnyeges díszvacsorán látták vendégül a Buckingham-palotában, ráadásul az éjszakát is ott töltötték. http://hvg.hu/elet/20180716_Elallta_a_kiralyno_utjat_Trump_II_Erzsebet_lazan_megkerulte
Mich
2018. július 20. 10:02
"ha nem sikerül javítani az amerikai-orosz viszonyon"... ...az az amerikai környezeten (demokraták, Kongresszus, hírszerzés) múlik, azért ne az oroszokat támadd!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik