Szeressük a G-napot

2018. július 19. 19:53

Ha Simicska Lajos nem rúgja össze a port Orbán Viktorral, szegényebbek lennénk három év sajtószabadsággal.

2018. július 19. 19:53
Dévényi István

„S ha Simicska Lajos nem rúgja össze a port Orbán Viktorral? Az Index már kormánypárti híroldalként üzemelne, persze finomabban, rafináltabban, mint az Origo, nyomokban eredeti Indexet tartalmazva. Az RTL Klub a TV2 házi konkurenciájaként funkcionálna, valami olyasmit kell elképzelni, mint amikor a hirtelen meggazdagodó sarki zöldséges saját üzletével szemközt nyit egy másik boltot, hogy felszippantsa azokat a vevőket is, akik megorroltak rá a vadiúj E-Merci miatt. Nem lenne Magyar Idők, Karc FM és talán 888.hu sem, az Echo TV esetleg elprüntyögne a lét és nem lét határán a maga pár ezer, de annál elszántabb nézőjével, hiszen a kormányt támogató szerkesztőségek megmaradtak volna a kormányt támogató médiarészben.

És szegényebbek lennénk három év sajtószabadsággal.

Hogy ki miért ment vagy maradt a G-nap után, az nagyjából ezerféle személyes történet. Az viszont egységesen közös élmény, hogy a maradók ebben a három esztendőben megtapasztalhatták a teljes sajtószabadságot, ami bizony mifelénk, a jobboldalon igencsak újszerű élmény volt. Nincs ebben semmi különös vagy érthetetlen: Magyarországon a jobboldali média permanens harci helyzetben jött létre, és volt kénytelen működni hosszú-hosszú évekig. Márpedig ahol élet-halál csata dúl, ott nem szabad a korlátozott újságírás miatt sivalkodni, vagy a párt csúnya ügyeit piszkálgatni (hiszen amúgy is azzal van tele a brutális túlsúlyban lévő ellenoldal), hanem kőkeményen bele kell állni, és lőni megállás nélkül mindig ugyanabba az irányba. Különben véged. Nem volt olyan rég, amikor az Új Magyarország című egyetlen jobboldali napilap csődje miatt néhány hónapig média nélkül maradt a teljes politikai jobb – gondoljunk csak bele, mit is jelentett ez akkor.

Az persze más kérdés, hogy a kormánymédia miért ragadt a mai napig ebben az ősi, megtámadott, védekezésre kényszerített, elnyomott, végtelen hadi állapotában. A válasz pedig rém egyszerű: mert arrafelé mindenkinek így kényelmes. Ráadásul a harci gépezet elképesztően hatékony, ezt láthattuk a választási kampányban. Épp ezért nincs megállás, a Fidesz folytatja a médiatérfoglalást, miközben a sajtószabadabb nyilvánosság Simicska Lajos kiszállásával tovább szűkül. Ha bezárna, netalán újrafideszesedne a Hír TV, a Heti Válasz pedig feladná digitálisra csökkentett tetszélet állapotát, egyszerre ott találnánk magunkat, hogy a NER-en kívüli jobboldalnak sem képe, sem hangja, sem felülete sincs már. És most itt egy csakhogy következik.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2018. július 21. 21:49
node, az a bácsi a soros, miért nem alapít egy fasza lapot? ahol lenn meló!
CharlieBrown
2018. július 21. 10:21
Akkor most a szent szabadsághős Simlicska hátbaszúrta az embereket akik nála maradtak. Független újságírást ígért (persze ilyen nincsen), helyette Csintalant (Dévényi úr érti? egy Csintalan Sándor!) meg Kálmán Olgát adott. Majd három gyönyörűcsodás esztendő után megunta és eldobta a mellette maradókat mint egy használt zsebkendőt. Ennek ellenére a függetlenújságírónak, akit így felültettek, egy rossz szava nincs rá. Se egy finom célzás, se egy pikírt megjegyzés arról, 'hogyisvanez?'. És még valami. Eladni magát nem csak/feltétlenül több pénzért teheti valaki.
CharlieBrown
2018. július 21. 09:54
Tehát a cikk szerzője beismeri, éveken át bértollnok volt a Fidesznél és azt írta amit tollba mondtak neki. Nyilván később Simlicskának semmilyen elvárásai nem voltak. Lehetett függetlenújságírni az oktatásegészségügyről. Akkora volt a szabadság, hogy nyilván egy Orbánt éltető írás is megjelenhetett akár. Ja nem.
oskar
2018. július 21. 09:52
Szomorú ez. Ezek szerint ez az ember csak akkor merte leírni, hogy mit gondol valójában, amikor másik két ember összeveszett valamin? Szánalmas ember! Ez a Kádár rendszerben buzgó pártember lett volna aki habzó szájjal elnézte volna az amerikai imperializmust, Majd a Gorbacsov-Reagan megegyezés után fordított volna. Mint ahogyan sokan tették ezt akkor. Alja emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik