Az emberség kis körei Gazsó Ferenc halálára

2018. július 19. 16:35

Nem csorbult, nem régi fegyverek ezek, hanem új időké és új hősöké.

2018. július 19. 16:35
Lengyel László
Népszava

„Ottlik és Esterházy gyilkos iróniával és nyelvi leleménnyel írták le történeti osztályuk hibáit és erényeit, vállalva a nehéz felelősséget. Bibó és Kosáry, Mészöly és Hankiss tárgyilagos tisztességgel és fájdalmas felelősséggel írtak a középosztály és a belőle sarjadt értelmiség meghasonlásairól. Gazsó, mint annyian mások, akik a faluból vagy a városszélről jöttek, legyen az Békésszentandrás vagy Szajla, Hercegkút vagy Tótkomlós, s váltak első generációs értelmiségivé, megjárta a Rákosi-, a Kádár-, a rendszerváltás-, majd az Orbán-rendszer utcáit és zsákutcáit. Együtt vagyunk a nemzet. Hitt és csalódott. Reménykedett és reményt vesztett. Mindig épített és soha nem rombolt – de látnia kellett, hogy amit épített, újra meg újra lerombolják. Meg kellett tapasztalnia, hogy alcsúti és pápai fiúk miként válnak urakká, harácsolókká, országvesztőkké. Gazsó Ferenc öregen és betegen se adta föl: emberi és szakmai közösséget teremtett maga körül. Fenntartotta a tisztesség, a becsület, az együttérzés, az őszinteség kisvilágát, mikroklímáját egy tisztességtelen, becstelen, kegyetlen és hazug nagyvilágban. Az ész és a szeretet fegyvereivel küzdött a betegség hatfejű és az Orbán-rendszer tizenkétfejű sárkányával. Nem csorbult, nem régi fegyverek ezek, hanem új időké és új hősöké.

Álljon itt, mert megérdemli, Juhász Gyula Eötvösről írt néhány sora: »Mint a hű tanítvány, úgy állunk előtte, / Hiszen ő e nemzet nagy, bölcs nevelője, / Szelíd és jó mester. / Élete tanulság, emléke örökség, / Úgy daloljuk őt, mint új idők új hősét, / Ki új díszt adott e nagy, szent szónak: Ember!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. július 21. 07:07
Lengyel sematikus : szentté avat és pokolra küld .
Gyéressy Károly
2018. július 21. 01:48
Gazsó Ferenc jó ember, jó tudós volt. Lengyel László meg egy nulla.
zolizolizoltan
2018. július 20. 12:50
Gazsó Ferenc nem volt MSZP tag, de elvállalt egy platform vezetését. Ott is mindig objektív volt a látásmódja. Nem tűrte őt az MSZP vezetése és kimarta a platformból is. Nagyon-nagyon jellemző ez az MSZP vezetésére, nem tűrik meg a pártonkívüli igaz, becsületes embereket sem. Nem lehet csodálkozni rajta, hogy gyorsan fogynak az MSZP szimpatizánsai.
leech1
2018. július 20. 11:47
45 ből 3 bánkódni, 42 örülni fog amikor megdöglesz . Na ez vagy te . Te marha .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik