Soros és a spekulációs ész

2018. július 19. 07:29

A kormány nem érheti be annyival, hogy Soros spekuláns, slussz-passz. Ennek így önmagában semmi értelme.

2018. július 19. 07:29
Csizmadia Ervin
HVG

„Pedig illene többet tudnunk róluk. A kormány nem érheti be annyival, hogy Soros spekuláns, slussz-passz. Ennek így önmagában semmi értelme. Az ellenzék pedig helytelenül teszi, ha a politika világában nem hajlandó »meglátni« az informális politikát. A legnagyobb vesztes persze a társadalom, amely ott kuporog a számára szimpatikus irányzatok mögött, s anélkül osztja kedveltjei nézeteit, hogy alaposabban megvizsgálná azokat, és eszébe jutna kérdéseket feltenni.

Ugyanakkor az, hogy ez így van, egy mélyebben fekvő problémára is ráirányítja a figyelmünket. Nevezetesen arra, hogy Magyarország releváns politikai erői mennyire »összekapcsoltak« abban, hogy fontos dolgokat nem akarnak értelmezni. Nagyon úgy tűnik: mindkét tábor elutasítja magától az értelmezést. A mai kormányzó erők, mint a demokrácia legfőbb rosszát bélyegzik meg a »spekulatív ész« jelenlétét; a kormány mindenoldalú kritikusai pedig dacosan lehetetlenné teszik, hogy a demokráciák e szerves sajátosságáról érdemben beszéljük.

Így aztán – különböző okokból, de – együttesen állják útját annak, hogy egyáltalán föltegyünk magunknak olyan kérdéseket, hogy mi is a kapitalizmus, mi is a demokrácia, mi a kettő közötti kapcsolat, milyen szereplők is befolyásolják ténylegesen a folyamatokat, és végső soron mi közünk nekünk ehhez az egészhez? Az elmaradt vita persze egyre jó. Hogy távol tartson bennünket a mai világ kulcskérdéseitől, s magába zárulva tartsa a bal- és a jobboldalt egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2018. július 20. 09:50
"A kormány nem érheti be annyival, hogy Soros spekuláns, slussz-passz. Ennek így önmagában semmi értelme. " Nem is, ammelett, hogy spekuláns még ex-náci és pszichopata is. Remélem hammarosan megkapja ezeket is állandósult jelzőként. :P
terra
2018. július 20. 09:23
Soros nem egyszerű spekuláns, hanem a globális pénzhatalom által irányított maffia ("deep state") egyik vezetője. Ez a maffia átszövi nem csak a pénzvilágot, hanem a nemzetközi sajtót, az államok törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltatási rendszereit, a nemzetközi szervezeteket, gyakorlatilag a világunk minden területét. Ez már nem spekuláció, amin általában a pénzügyi folyamatok változásainak kihasználását értjük, hanem a folyamatok irányítása egy érdekcsoport gazdasági és politikai érdekei szerint.
igort
2018. július 19. 22:30
Hogy távol tartson bennünket a mai világ kulcskérdéseitől mondjuk,hogy hova vezet, ha a kapitalista demokrácia megmarad a pénz uralmának ? és hogy sorost is idézzük: Soros mára rájött arra, hogy Poppernek legalább egy dologban nem volt igaza. Abban, hogy a demokráciában sem az a politikusok fő célkitűzése, hogy eljussanak az igazságig, inkább azért harcolnak, hogy akár a közvélemény manipulálásával megszerezzék és megtartsák a hatalmat
libantkomcsi
2018. július 19. 19:03
A spekuláns szó jelentéséből mindenki megismerheti Soros személyiségét. A spekuláns gátlástalan, céljait bármi áron megvalósítja a következményekre tekintet nélkül. Egyfajta pszihopata. A balosok igen kedvelik, mert aki a szolgálatába áll, anyagilag nem jár rosszul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik