Fürdővízzel a gyereket…

2018. július 18. 10:30

Az akadémiai alapkutatás államosításával a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük.

2018. július 18. 10:30
Körösényi András
Magyar Idők

„Mindebből látható, hogy Mari néni adóforintjaiból a kormány ezermilliárd forintos – az egész akadémiai büdzsénél nagyságrendekkel nagyobb – erőforrást fordít a közvetlenül az irányítása alá tartozó kutatásfejlesztésre, innovációra és alkalmazott kutatásokra, így az MTA szerény alapkutatási erőforrásainak államosítása nélkül is van módja prioritásait érvényesíteni.

Láthattuk továbbá, hogy sem a teljesítményhiány, sem az alapkutatások haszontalansága, sem pedig az MTA kutatóinak „politikai-ideoló­giai” elhajlásának érvei nem valósak, illetve nem igazolják az alapkutatások államosítását. A kitűzött célok (a kkv-szektor innovációs teljesítményének növelése) így nem érhetők el, miközben az intézkedés olyan »mellékhatásokkal« járhat, mint az alapkutatások tönkretétele, számos olyan terület színvonalesése (alkalmazott kutatás, felsőoktatás), amelyekre a hazai alapkutatások minősége közvetlenül hatással van.

Jogos az aggodalom, hogy az akadémiai alapkutatás államosításával a kitűzött célokkal ellentétes hatást érünk el: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2018. július 19. 04:33
Kedves akadémiai kutatóelvtársak! Valaki megmonja végre, mi a tudomány a gender, buzik, lukácsgyörgy és hasonló foximaxi okoskodásokban!? Valamint mikor volt nálatok rendszerváltás és zavartátok el a marxista-leninistákat az Akadémiáról, egyetemekről?
Hunyadi Mátyás
2018. július 18. 16:32
Az a baj ezzel a cikkel, hogy Körösényi András megint valami társadalomtudományi MTA műhelyből kerül ki, de érvelésében az agykutatást hozza fel példának. Szerintem ebben az áldatlan vitában az a legrosszabb, ha a tudományos társadalomnak ez a szegmense érvel a leghangosabban, miközben a részecskefizikusok, molekulárbiológusok, orvostudósok hallgatnak. Ha a társadalomnak vannak kétségei az MTA tevékenységét illetően akkor az éppen a Körösényi féle tudományos "irány". Demokrácia-kutatás, meg egyebek. Magam nem osztom ezt a véleményt, de azt hangsúlyoznám, hogy ameddig az MTA részéről ezek a figurák hadakoznak a fidesszel, addig az MTA vesztésre áll.
zolizolizoltan
2018. július 18. 15:58
Egész életemben alkalmazott kutatásban vettem részt, de most az alapkutatásért ejtek néhány szót. Nekem mindig szükségem volt alapkutatást is végeztetni kiegészítésként, de általában is elmondható, hogy az alapkutatás mindig felbukkan az ipari vagy mezőgazdasági kutatóknál. Soha nem lehet szó az alapkutatások leépítéséről úgy általában. Inkább arról van szó, hogy mennyit fordítson a költségvetés olyan alkalmazott kutatásra, amelyekből még csak nem is látszik, hogy lesz-e valaha is belőle alkalmazott kutatás. Itt nincs hely részletezni azt, hogy miért szükséges egy kis ország számára "haszontalannak" látszó alapkutatást végezni. De azért egyet mondok. Hess innen politika! Az ilyesfajta alapkutatást nem a politikusok számára találták ki. Ugyanis fingjuk sincs hozzá. Nevetségesen kis összeg jut a büdzséből akadémiai alapkutatásra, 40 milliárd forint. Száz és százmillárdok mennek el az akadémián kívüli kutatásokra. Semmi nem indokolja, hogy ilyen kis összegért át kell csoportosítani valamit is. Ezért jó Körösényi írása, mert tételesen felsorolja miért értelmetlen a sok-sok hajcihő az Innovációs Hivatal átszervezése körül, nevesincs emberek kinevezésétől kezdve mindenféle álstratégiák készítéséig bezárólag. Máshol van a kutya eltemetve, Körösényi ezt nem mondja ki, de implicite benne van az írásában.
Mr.Falafel
2018. július 18. 15:55
Ezt a gyereket nem a fürdővízzel kell kiönteni, hanem ledobni a Taigetoszról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik