Jó pár dolgot elért azért az ellenzék

2018. július 18. 18:01

A fizetésemelésünből jótékony célra és az ellenzék számára kiemelt célokra fogunk felajánlani. Interjú.

2018. július 18. 18:01
Kocsis-Cake Olivio
Zoom.hu
„A Párbeszéd vagy akár az MSZP–Párbeszéd-szövetség főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely lesz?

Erről hivatalos döntést még nem hozott a párt, bár szerintem Karácsony Gergely nagyon szuper főpolgármester lenne. Azt azonban egyelőre még nem látjuk, mik lesznek az önkormányzati választások keretei, marad-e például a főpolgármester közvetlen választásának intézménye. Ez Tarlós Istvántól is függ, sőt alighanem tőle függ csak igazán. Ha vállalja, hogy újraindul, akkor a Fidesz szerintem nem változtat a rendszeren, bízva abban, hogy Tarlós ismét képes győzni, de ha nem vállal egy újabb ciklust, akkor hozzá fognak nyúlni, mert nincs más erős jelöltjük.

Maga is volt már polgármester-jelölt, évekig önkormányzati képviselő, majd pártigazgató, de országgyűlési képviselőként még újonc. Mi tetszett legjobban a Parlamentben?

Ahogy tiszteleg az őrség. Aztán maga a hely szelleme. Történész vagyok, úgyhogy kicsit mindig megszeppenek, ha belépek: kik dolgoztak, vitatkoztak ott előttem az elmúlt több mint száz évben. Elég sok és sokféle ember megfordult azok között a falak közt. Új képviselőként amúgy azt kellett végiggondolnom, mit tudok csinálni a Parlamentben? Mert nagyon szép, hogy fel lehet szólalni, lehet kérdezni, számon kérni a kormányt, de érdemi előrelépés ettől a kétharmados Fidesz-többség mellett nem várható. Ezért a Parlamenten kívüli lehetőségeket is aktívan keresnünk kell. Itt az első és legfontosabb feladat egy, a Fideszével szembeállítható, annál vonzóbb vízió és jövőkép megfogalmazása, amit az emberek értenek is és szeretnek is. Ezzel nagyon régóta adós az ellenzék.

Ha ilyen kevés a lehetőség a Parlamentben, miért nem bojkottálták az ottani munkát?

Akik tavasszal elmentek választani és nem a Fideszre szavaztak, az volt a céljuk, hogy minél nagyobb arányban bejuttassanak ellenzéki politikusokat a Parlamentbe, hogy hallassák az ő hangjukat, képviseljék őket. Ezért mindent meg kell tennünk, amit tehetünk. Ha nem lennénk itt, nem szembesíthetnénk a kormányt a tetteivel, nem szerezhetnénk információkat, és talán, ami a legfontosabb: még ennyi lehetőségünk sem lenne befolyásolni a folyamatokat.

Hogy klasszikust idézzek: és sikerült?

Jó pár dolgot elért azért az ellenzék. Az előző ciklusban Szabó Tímea például addig-addig nyüstölte a Fideszt a gyerekszegénység és a gyerekéhezés témakörében, amíg ebben komoly előrelépés nem történt. A mostani új ciklusban pedig a cafetéria kérdésébe állt bele nagyon keményen az ellenzék, és úgy tűnik, a Fidesz visszakozik ebben is. A választási szabályoknál is volt pár változtatás, ami a javunkra írható.
Itt van viszont egy vitatott ellenzéki eredmény: a Párbeszéd politikusai ugyan nem szavazták meg, de ettől még nekik is jár a magasabb képviselői fizetés, amit csak kényszerből támogatottak a többiek, különben kicsinálta volna anyagilag az ellenzéki frakciókat a Fidesz. Megérte vajon?
Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni. Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett.

A nem kért, és meg se szavazott fizetésemelést felajánlják a párbeszédesek például jótékony célra, esetleg buzdítanák ugyanerre akár ellenzéki, akár kormánypárti politikus társaikat?

Igen, jótékony célra és az ellenzék számára kiemelt célokra fogunk ebből felajánlani, mint például a független sajtó vagy vidéki autonóm közösségek támogatása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2018. július 20. 12:14
Ki hiszi el , hogy egy fillért is felajánlanak bármilyen célra is? Úgy hazudik mind mintha könyvből olvasná.
libantkomcsi
2018. július 19. 19:07
A baloldal következő miniszterelnök jelöltje.
villogókékfog
2018. július 19. 17:32
Ezeken a kommenteken könnyesre röhögtem magam. Köszönöm! Ez a tortaarc lehetne az ellenzék kabalafigura, mégiscsak újdonság, más ötletük úgy sincs.
Óbor Dezső
2018. július 19. 17:00
Csalodtam, azt gondoltam hogy Rómeó szól hozzánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik