Palkovics szisztematikusan zilálja szét a hazai tudományos életet?

2018. július 12. 07:18

Innováció ugyanis nem létezik tudás, illetve kutatás nélkül.

2018. július 12. 07:18
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Mérce.hu

„Innováció ugyanis nem létezik tudás, illetve az annak megalapozását szolgáló kutatás nélkül. Az NKFIH küldetése és közfeladatai közt (a 2014. évi, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény értelmében) egyébként szintén kiemelt helyet foglalt el a kutatás-fejlesztés támogatása és finanszírozása, hiszen enélkül azok az innovációk sem valósulhatnak meg, amelyek versenyképessé tennék Magyarországot – még Palkovics László szerint is. Palkovics annyit már belengetett, hogy külön létrehoznának egy Kutatási Alapot – ami teljesen különállóan működne, többet nem tudunk róla.

Lehetetlen persze átlátni, hogy az új minisztérium pontosan milyen irányba tart. Palkovicsról oktatási államtitkárként nagyjából annyit lehetett elmondani, hogy a tudásalapú, 21. századi követelményeknek megfelelő oktatás felé mozdulás helyett inkább a felesleges tudással túlterhelt gyerekeket az egyébként romokban lévő szakképzés felé terelő (és így leginkább nekik az olcsó, betanított munkás életpályát kínáló irányvonalat bebetonozó), érdemi egyeztetések lefolytatására nem nyitott, a szakmai kritikát élből lesöprő vezető szerepét töltötte be.

A miniszterként megtett első lépései (és az ezt keretező egyéb kormányközeli megnyilvánulások) alapján jelenleg a hazai tudományos élet sem lehet nyugodt. Az MTA, és ezen belül egyes kutatási irányok sorsa végletesen bizonytalan. A finanszírozás központosítása szintén aggodalomra adhat okot. Palkovics szerint a Nemzeti Innovációs Hivatal a jövőben elsősorban az innovációval foglalkozik majd; de hogy a kutatásra-fejlesztésre honnan és mennyi pénzt áldoznak majd, ki bólint rá ezekre a támogatásokra, és milyen szempontok alapján – erről egyelőre nem esik szó. Sajtóértesülések szerint csupán egy dolgot szögezhetünk le: Palkovics »eltökélt, jön az új modell.«

Ezek persze csak nyilatkozatok, amelyekből ki tudja, mi valósul meg, és főleg mikor. De azért túlzott optimizmusra nincs okunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2018. július 23. 16:18
Halló Nóri! Találtál már önkormányzatot amelyik biztosít neked a te feltételeid szerint bérlakást?
Graf
2018. július 22. 21:13
" Innováció ugyanis nem létezik tudás, illetve kutatás nélkül" Nohát, micsoda ész! Ki fizet neked az ilyen épületes agyszüleményért ? Micsoda nő, micsoda 3,14csa!
tothjanj
2018. július 22. 08:53
A centralizálással amúgy nincs probléma, az a tudományban egy nyugatias elfogultság, hogy abból semmi jó nem származhat. Pedig de, Szingapúr és Kína pl. centralizált tudománypolitikával működik, Szingapúrban ráadásul e mellett van nagy fokú autonómiája az egyetemeknek, és a kormányzattal közösen dolgoznak szigorúan annak érdekében, hogy jó élete legyen a lakosságnak és maximális politikai stabilitást és gazdasági növekedést érjenek el. Nekik ez a nemzeti krédójuk, nem a stop Soros, hát istenem, nekik van két top 100as egyetemük nekünk meg talán már top 500asunk sincs.
syphax
2018. július 22. 07:31
Nem bántja az ú.n. "SZENT TUDOMÁNYT" senki és semmi. Legföllebb a FASZVERÉSKUTATÁSRA akarna Palkovics kevesebb pénzt fecsérelni. Ennyi van, ami nem ér meg ennyi süket hadovadumát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik