Megszűnik jövőre a cafeteria-rendszer

2018. június 20. 08:50

Ezentúl csak SZÉP-kártyán adhatnak a munkáltatók béren kívüli juttatásokat alkalmazottaiknak, az egyéb cafeteriák megszüntetésre kerülnek.

Megszűnik jövőre a cafeteria-rendszer – írja a Portfolio.hu. A lap arról cikkezik, a jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren felüli juttatásokat alkalmazottaik számára. Ezért jövő évtől a SZÉP-kártyán kívül az összes cafeteria megszűnik majd.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek oka, hogy „munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal”. Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette: a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A friss adótörvény-javaslat indoklásából továbá kiderül: 2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

Ezen felül a SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles lenne: ez a keret a költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer, egyéb munkáltatók esetében pedig 450 ezer forint. A munkáltatóval esik ezentúl egy tekintet alá a társas vállalkozás is.

Az új adócsomag továbbá hatályon kívül helyezi

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
  • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/131327