Alfonziánusok

2018. június 15. 07:50

Akit nem látunk, az nem létezik. Nincs is más hátra, mint ezt is beleírni az Alaptörvénybe.

2018. június 15. 07:50
N. Kósa Judit
Népszava

„Senki Alfonz, mivel a világ összes államából kitiltották, csak a legnagyobb titokban tartózkodhatott a Földön. Gyanítom, a Fidesz korifeusai is olvasták Rejtőt, mert újabban ezt a példát követve alkotják meg törvényeiket. Itt van rögtön a hajléktalanság betiltása: ha nem szabad az utcán hálni, máris megoldódik az egész probléma, a gyűlöletre nevelt polgárt aztán végképp nem érdekli, hogy az aluljárók üveges tekintetű, büdös népe a rehabilitációs intézmények vagy a dickensi szegényházak irányába hagyta-e el a mocskos matracokat.

Ugyanez a filozófia szülte azt a jogszabályt is, amely 2020-tól nyelvvizsga bizonyítványhoz köti az egyetemi felvételit. A legfrissebb adatok szerint 91595 diplomát nem adtak ki mindmáig azért, mert a várományosának nincsen nyelvvizsgája – összehasonlításképp érdemes megjegyezni, hogy a 2014-ben indított »diplomamentő« nyelvoktatási program 6000 diákot taszigált át a vizsgán. Ma a kezdő egyetemisták negyven százalékának nincsen idegennyelvi jártasságot igazoló papírja – különösen rosszul állnak a tanárképzősök vagy épp az agrárszakosok –, és ismerve a felsőoktatási intézmények sanyarú forráshiányát, igazán nem csoda, hogy egy jó részük az abszolutóriumig nem is szerzi meg azt. Logikus hát az állami gondolat: be kell tiltani az egész problémát, egyetemista csak az lehessen, aki már nyelvvizsgázott, kész, passz.

Létezne persze más út is: mondjuk javítani az alap- és középfokú oktatásban a nyelvtanítás hatékonyságát, általánossá tenni például a számos középiskolában fényes eredményeket produkáló nyelvi alapozó évet. De ennél kétségkívül olcsóbb az érettségit adó képzés korlátozásával eleve kiszűrni a felsőoktatás előszobájából az anyagi és tudásbeli hátránnyal induló fiatalokat. Akit nem látunk, az nem létezik. Nincs is más hátra, mint ezt is beleírni az Alaptörvénybe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2018. június 15. 17:46
Hogy mi az oka a nemzedékek sekélyes idegennyelv- tudásának?A Magyar Kommunista Párt,-Magyar Dolgozók Pártja,- MAGYAR SZOCIALISTA MUNKÁS PÁRT -valamint mindezen pártok jogelődje vagy jogutódja-mindegy. Legjobban akkor jártak a diákok, ha nem kö kemény poroszos gyakorlattal- hanem a vulgáris, mindennapi szófordulatokból álló BESZÉLGETÉSEK adják a gerincét a kezdő gyakorlati nyelvhasználatának.Nem nyelvtudást, hanem egyszerű nyelvhasználatot értek ezalatt. Ifjúsági táborok, iskolai gyakorlatok stb(cseregyerekek ekkorra már nincsenek.) Eltűntek az alsó és felső középosztályok, követték őket a Hortobágyra a kispolgárság rétegei is. MÁS idegen nyelv bÍrása súlyos ódiuma volt a PÁRTNAK- bár mi is legyen akkoriban a neve. Orosz (ciril írásos) könyvet nem láttunk.Ott kezdődtek a szavak kiejtése és írása. MOCKBA- DACKA Aztán a beszélgetések, párbeszédek,mesék (poszagyil Gyed repku). Viszont elfelejtődött premier lecon-.., a singuláris -plurális... '56 után szigorúbban vették ezt és ha lehetett- márpedig miért ne lehetett volna-csak a Káder gyerekek priviléguma lehetett a külföldi iskola.Meg az ilyen olyan ösztöndíj. Tegyük hozzá: Sorosról akkor mit sem tud a Corpus Iuris Sotialisticus- csak a madárfüttyről- mert mindenki arra táncolt, amit fütyültek neki!
matykox
2018. június 15. 15:56
Milyen értelmes nő. Én sose láttam ezt az En Kósa Juditot, ergo nem is létez. IKK, a kutyafáját!
Peter8811
2018. június 15. 14:48
Bokros Lalyosotokat hónapok óta nem látom de a kézbesített félnyugdíja minden hónapban megerősíti, hogy egy élő személy. Lalyosotok igen kitett magáért hogy ne csak a megfagyott de a hajléktalan nyugdíjasok száma is többezres nagyságrenddel emelkedjen. Gratulálok neked elvtársnő és a többi balfékező és bal egyensúlyzóknak!
nyugalom
2018. június 15. 13:48
Miért kell ezt a halmazt idézni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik