Orbán kezdhet rettegni

2018. június 15. 15:05

Pillanatok alatt nagyobb lehet a gond, mint hogy a keresztény kultúra szerepel-e a magyar alkotmányban.

2018. június 15. 15:05
Gergely Márton
Gergely Márton
HVG

„Miért fontos ez az egész Magyarországnak? Mert hasonló dolgok történnek az unión belül, mint a NATO-ban. Orbán ugyan ünnepelhet, hogy menekültellenes politikája megihletett másokat, és a kontinens legfontosabb országai is ezen a kérdésen vitatkoznak. Ráadásul Orbán követői állnak győzelemre. Viszont hiába a menekültkérdés a legsikeresebb témája a populista pártoknak, de messze nem az egyetlen, amelyben különutas politikát akarnak hirdetni. A migráción keresztül bontanának le valamit Európa egységéből, hogy utána az önzés más területeken is kifejezésre jusson. Elég Ausztria és Magyarország egy főre jutó GDP adatát megnézni, hogy tudjuk, ki nyer majd abból, ha önzőbbé válnak a tagállamok.

Nem csak a menekülteket nem akarják a populista erők, de a kelet-európai munkavállalókat sem, ezt Heinz-Christian Strache, Orbán egyik legnagyobb rajongója pár hete maga vetette fel. A populistáknak sok Európában a szabad mozgás, a mindenkinek járó oktatási lehetőségek, illetve a baj esetére tartogatott szociális segély, egészségügyi ellátás. És fáj nekik a más országok elmaradott régióira szánt jelentős pénzösszeg is.

Lehet, hogy Kurz kancellár vagy Markus Söder bajor miniszterelnök többször hívná meg vadászni Orbán Viktort, de hogy kevesebb pénzt folyósítanának a náluk élő magyaroknak és a nyomorgó magyarországi régióknak, arra mérget vehetünk.

A Fed és az Európai Bank kamatdöntései, valamint az amerikaiak által Kínára kirótt újabb büntetővámok végleg nem tartoznak egy politikai összefoglalóhoz, de mutatják, hogy az Orbánék által félt gazdasági lehűlés nagyon hamar valóssággá válhat – méghozzá a globális politikai földrengés idején. Pillanatok alatt nagyobb lehet a gond, mint hogy a keresztény kultúra szerepel-e a magyar alkotmányban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. június 17. 00:32
Szerintem meg, az Ön cikk-címében foglaltakkal szöges ellenétben: ORBÁNNAK SEMMI OKA --ÚGYMOND--"RETTEGNI", DE MÉG SZORONGANIA SEM KELL amiatt, hogy a "keresztény kultúrára" való hivatkozás bekerül az alkotmányba. Nem kétlem: vannak-lesznek akik helytelenítik, de ezek száma a töredéke annak, akik helyeslik. Egy nagy embercsoport--társadalomrész-- számára meg teljesen érdektelen a dolog. Szinte tudomást sem akar szerezni erről és ilyesmikről: fütyül arra, mi van vagy mi nincs benne. Nem is érdekli, s azt mondja: ő normális, nem pocsékolja a drága idejét hülyeségekre. Amiben persze nincs igaza.
kaltran
2018. június 16. 22:11
Buta:
Peter8811
2018. június 16. 18:12
"Nem rossz ez az írás, arra alkalmas lenne, hogy elgondolkodtassa azokat az embereket, akik tudnak és mernek gondolkodni." Tudjuk, merjük, tesszük és elvettétek a nagypapám 7 holdját 1973 -ban majd megfeleztétek a nyugdíjamat 1996-ban inkább, én ez gondolkodom el nem a ti faszságaitokon.
brabant89
2018. június 16. 15:06
Nem rossz ez az írás, arra alkalmas lenne, hogy elgondolkodtassa azokat az embereket, akik tudnak és mernek gondolkodni. Sajnos az ilyen itt a Mandineren eléggé hiánycikk, ezért csak mocskolódó fideszbirka kommentek olvashatók. "Rizikófaktor: Trump Az előző összefoglalónk óta Donald Trump megsértődött Justin Trudeau kanadai kormányfőre, és a minimális kompromisszumot is felrúgta a G7-ek találkozója végén. Az Egyesült Államok elnöke nem ért egyet a vámok lebontásával, a klímaváltozás tényével, az óceánok műanyag-szennyezettségének csökkentésével és Oroszország kizárásával az elitklubból. Ezt követően átrepült Szingapúrba, ahol a hazaárulás határát súrolva szalutált egy észak-koreai tábornoknak, körbeudvarolta a sztálinista diktatúra vezetőjét, majd kötött vele egy megállapodást, amelyben Kim Dzsong Un megígéri azt, amit országa az 1990-es évek óta ismételten megfogad (egy atomfegyver-mentes koreai félszigetért dolgoznak). Ahogy a Gizmo kimutatta: az iPhone használati feltételei között mindenki leokézza, hogy nem dolgozik atomfegyver fejlesztésén (vicc nélkül), tehát Trump annyit sem tudott Kimből kicsikarni, mint amit Tim Cook megtesz minden vásárlójával szemben. Az Egyesült Államok elnöke kanadai és szingapúri látogatása során bebizonyította, hogy nem ér számára semmit a hagyományos szövetségi rendszer, érdekei szerint képes elfelejteni más országok területi integritását megsértő nagyhatalmak agresszióját, magasan tesz az emberi jogok legdurvább megsértésére is, fontosabb számára a saját pillanatnyi megjelenése, mint országa hosszú távú érdeke, és képtelen összetett alkukat kötni, nem érdeklik a részletek, felületes és megvezethető. Az Egyesült Államok partnerei tehát erre készülhetnek a jövőben. Magyarország számára ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta a magyar pártok egyetlen teljes konszenzussal követett projektje, vagyis a NATO-integráció a teljes kiüresedés szélére került, és az Európai Unió is magára maradt egy sor kérdésben. Sokan gondolják azt, hogy Orbán Viktor számára hatalmas előrelépés, hogy a Stop Soros idején nem kell félnie amerikai kioktatástól, és még a Fehér Házba is bevásárolhatja magát, de valójában a magyar kormányfő is bajban lehet. A keleti nyitás bizonytalanságát azzal tudta kompenzálni a magyar kormány, hogy bízhatott benne: Nyugaton a helyzet változatlan. De csak mostanáig. Lehetett a múltban szabadon szidni Brüsszelt, Berlint és Washingtont, szövetségeseink liberális demokráciák voltak, amelyek kiszámíthatóak. Trump ennek mutat fityiszt. (Bár a héten az ellene folyó eljárások is új dimenzióba léptek, így ezek kimenetele továbbra is nyitott.)"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik