Történelmünk vasökle

2018. június 14. 17:56

Újra és újra meglep, hogy a történelmünknek milyen erős a szorítása.

2018. június 14. 17:56
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Minden történeti tanulság dacára tartja magát a sajátos pozitív előítélet önmagunkkal szemben, miszerint képesek vagyunk többre, mint amit egy Horthy-, egy Kádár- vagy egy Orbán-rendszer (nem nagyon különböző) egyensúlyi pontjai jelentenek. A progresszívok és a nacionalisták között csak a rezsimek megítélésében és »az igazi énünk« természetében van különbség, nem a közösségi illúzióinkban, miközben ezek a rezsimek és az egyensúlyi pontjaik sem különböznek annyira egymástól, mint hiszik. Mindegyik egyensúlyi pontja a piacellenes, antiliberális és antidemokratikus, alacsony hatékonyságú, ideológiai és álvitákkal, hazugságokkal és visszaélésekkel terhelt autokrácia. (...)

Illúzióim nincsenek, az viszont újra és újra meglep, hogy a történelmünknek milyen erős a szorítása. Képességeink genetikus (fejlődési) meghatározottságából nem mutatkozik semmilyen kiút, és az esetleges következő felíveléssel kapcsolatosan is elsőként az jut már eszembe: öt vagy tizenöt évig fog-e tartani és milyen lesz annak az autokráciának az arcéle, amely majd utána következik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipacs Mona
2018. június 15. 19:02
"Képességeink genetikus (fejlődési) meghatározottságából nem mutatkozik semmilyen kiút" Én inkább az ön fejlődését figyelve nem látok semmiféle kiutat. Keresse mielőbb orvosát, gyógyszerészét!
Megtalálta
2018. június 15. 10:55
Unalmas már ez a nemzetostorozó röfögés. Adjatok neki tápot, addig is elhallgat, amíg zabál.
Mystes
2018. június 15. 10:16
béndek elég negatív képet fest... mi lenne, ha úgy gondolnánk magyarországra/térségünkre, mint olyan politikai vidékre, amely mindig is (lásd: folyamatos egyensúlyi súlypont) a totális demokrácia/individualizmus és a totális egyeduralom/kollektivizmus között úgy próbál egyensúlyozni, hogy annak a leghatákonyabb egyvelegét nyújtsa. próba? ez az egyveleg a történelem során mindig európa vezető ereje volt és lesz is, mint középeurópa.
MZ/X
2018. június 15. 08:26
Engem meg nem lep meg, hogy az Orbán-fóbiások agyában, a beteges képzelgésnek milyen erős a szorítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik