Tengeri teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól Thaiföldön

2018. június 11. 13:55

Június elején delfin a gyomrában talált több mint 80 műanyagzacskó miatt pusztult el egy thai tengerparton.

2018. június 11. 13:55

Újabb védett tengeri teknős pusztult el a rengeteg lenyelt műanyagtól Thaiföldön.

A közönséges levesteknős (Chelonia mydas) a múlt héten legyengülten sodródott partra az ország keleti tartománya, Csanthaburi egy strandján, két nappal később kimúlt – írták hétfői közleményükben helyi állatvédők.

A teknős pusztulásának fő oka a műanyagszemét volt – mondta Virapong Laovecspraszit állatorvos, az óceánkutató központ munkatársa.

Az állatorvosok mesterséges táplálással próbálták a védett teknős életét megmenteni, ám nem jártak sikerrel. Gyomrában nagyon sokféle műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, ezek mellett már nem fért élelem a gyomrába.

Virapong szerint a régióban partra vetett tengeri teknősök nagyjából 10 százalékának műanyag van a gyomrában vagy a tengerbe dobott szeméttől kapott fertőzést.

Szakértői vélemények alapján a thaiföldi partokra évente legalább 300 tengeri állat – teknős, bálna, delfin – sodródik azért, mert műanyagszemetet evett.

Június elején tették közzé, hogy egy gömbölyűfejű-delfin a gyomrában talált több mint 80 műanyagzacskó miatt pusztult el egy thai tengerparton.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2018. június 12. 17:58
Érdekes, hogy ez 2018-ban lett probléma hirtelen.
Csigorin
2018. június 12. 10:46
minek eszi ha nem birja? az eletkeptelen fajok kihalnak... ez nem olajszennyezes ami elol nem tud hova menekulni vagy nem tud mit csinalni, ez muanyag, nem muszaj felfalni mindent amit meglat...
__Y__
2018. június 11. 18:05
Sajnálom szegény állatot, de nem szeretem amikor a zöldvallás térítői az ilyesmit propagandaként próbálják felhasználni, hogy utána azzal érveljenek, hogy minden ami technológiai fejlődés az rossz dolog. Holott a Földön korábban is folyamatosan haltak ki állatok, pl. valaha élt állatok 99% már azelőtt kipusztult, hogy a műanyagot kitalálták volna. A zöldvallás szekta térítői ilyenkor különböző búcsúcédulákat kínálnak fel az embereknek, hogy ezzel megváltsák magukat pl. ne használjanak zacskót semmihez, vásároljanak csomagolás nélküli boltokban stb.,aminek kb. annyi értelme van, mint amikor a vegetáriánusok azért nem esznek húst, hogy kevesebb állatot öljenek le. Aztán ott a másik megváltás, a szelektív hulladékgyűjtés, aminek a valóságban max a fémdobozok esetében van értelme. A többi hulladéknál a szállítás, a feldolgozás vegyszerekkel gyakorlatilag nagyobb környezetterheléssel jár, mint maga a szemét. Egyetértek a környezetvédelemmel, csak ne ész nélkül, érzelmekre épített demagógiával próbáljuk ezt elérni. Tipikusan ilyen pl. amikor csont sovány jegesmedvéket osztanak meg, korábban ennek magam is bedőltem, de aztán utánajártam és kiderült, hogy az utóbbi évtizedekben valójában folyamatosan növekedett a jegesmedvék száma. Nem azt mondom ,hogy nincsenek problémák a környezetszennyezésből, de azért jobb volna ha azért megmaradnánk az ésszerűség határain belül és nem hinnénk el bármit, csak azért mert sokan mondják. A műanyag probléma esetén egyébként pont a technológiai fejlődés fogja megoldani a problémát, ugyanis már ma is egyre több olyan csomagolóanyagot állítanak elő, ami kevésbé vagy egyáltalán nem környezetszennyező. Szóval a műanyagproblémát orvosolni kell az állatokat védeni, a környezet óvni, de nem olyan elavult, elvakult módszerekkel, mint ahogy a greenpeace-esek és társaik teszik, hanem ésszel, a technológiai fejlődés segítségével.
robag
2018. június 11. 14:48
Szegény állat. Ideje lépni a műanyag szemét ügyében, mert nagy baj lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik