Kajak-kenu Eb: három arany és összesen öt magyar érem vasárnap délelőtt

2018. június 10. 11:22

A magyar versenyzők három aranyérmet és egy-egy ezüstöt, valamint bronzot szereztek vasárnap délelőtt a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság 500 méteres döntőiben.

2018. június 10. 11:22

Az első fináléban, az új olimpiai számban, férfi K-4-ben a Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István összeállítású magyar egység jól rajtolt, s a világbajnok németekkel, a vb-2. spanyolokkal, valamint az oroszokkal hamar kivált a mezőnyből. Féltáv után aztán a németek és a spanyolok elléptek riválisaiktól, a magyarok pedig tartották a harmadik helyet, s bronzérmesként értek a célba. Az aranyéremről mindössze 14 ezredmásodperc döntött a spanyolok javára.

 A második A döntőben Kozák Danuta olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel jelezte riválisainak, hogy visszatért – gyermeke születése miatt a tavalyi évet kihagyta –, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Csak a tavaly világbajnok fehérorosz Volha Hudzenka tudta tartani vele a lépést, de a célban már az ő hátránya is több mint egy másodperces volt az ötszörös ötkarikás aranyérmes Kozákhoz képest, aki szombaton a négyes tagjaként is nyert a szerb fővárosban, s a mostani volt pályafutása 16. Eb-elsősége.  

 A riválisok a következő fináléban is csak a magyar egység hátát nézhették, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ugyanis már a rajttól hatalmas tempót diktált a kenupárosok döntőjében. A győri duó címvédőhöz méltóan versenyzett az új olimpiai számban, a végét is jól bírta, így újabb magyar aranyéremnek tapsolhatott a közönség. Mögöttük a fehéroroszok és az oroszok jöttek be a második és harmadik helyen. 
Női K-2-ben Medveczky Erika és a szülési szabadságáról idén visszatért, négyesben olimpiai bajnok Csipes Tamara kicsit gyengén rajtolt, de aztán csatlakozott az élen haladó németekhez és franciákhoz. A finishez érve volt esélyük a győzelemre, de a tőlük messze, a 2-es pályán lapátoló Manon Hostenst és Sarah Guyot-t nem látták, s végül mögöttük, a második helyen jöttek be. A harmadik helyet a belgák és a németek szerezték meg holtversenyben.

Nagy meglepetésre a férfiak hasonló száma magyar diadalt hozott, a négyesből kimaradt Mozgi Milán és Somorácz Tamás szoros csata után csapott elsőként a célba. Fél távnál még az oroszok vezettek, de aztán a magyarok és a vb-címvédő spanyolok fokozatosan felzárkóztak hozzájuk, s a hajó jobb belökése Mozgiék javára döntött. Mögöttük 13 századdal a spanyolok és az oroszok holtversenyben lettek másodikak.

A férfi kenupárosoknál a májusi, szegedi világkupán második Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős remekül küzdött, de végül nem sikerült bekerülnie az első három közé, a győztes románok, valamint az oroszok és az ukránok mögött negyedikként zárt, a kajakos Kopasz Bálint pedig az 1000 méter szombati ezüstérme után ezúttal kilencedikként ért be.     

A kenus Kiss Balázs a B döntőben volt érdekelt, ott második lett, így összesítésben a 11. helyen zárta az Eb-t.

A vasárnap délelőtti paradöntőkben is született magyar siker a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert révén, aki a KL1-es kategóriában, 200 méteren másodikként ért célba.

 

(kép és szöveg: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. június 11. 17:59
Gratulálok nekik. Főleg Kozák Danuta fergeteges visszatérése okozott nagy örömöt.
Zokni
2018. június 11. 13:03
Nézem ezt a két derék "kenus" lányt. Alighanem az orvosstábbal a mérnökstáb is versenyzik, hogy megfelelő "műszaki tuninggal" egyre masszívabb hajót gyárthassanak...
A teremburáját
2018. június 10. 19:00
A végén: 6-5-5 = 15 érem az EB-n! S első hely a nemzetek közt!
A teremburáját
2018. június 10. 14:55
5-4-4 az eddigi termés (ma 4-2-3) s hátra van a négy 5000 méteres futam. Lehet nyafogni ballibák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik