Václav Klaus: A V4-nek bátrabbnak kellene lennie

2018. május 24. 11:01

A volt cseh elnök az Európa jövője nemzetközi konferencián beszélt a visegrádi csoport szerepéről.

2018. május 24. 11:01

A visegrádi csoportnak több bátorságra, nagyobb elkötelezettségre lenne szüksége a geopolitikai kérdésekben – mondta Václav Klaus, Csehország volt elnöke és volt miniszterelnöke az Európa jövője nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány által szervezett kétnapos tanácskozás második napján Václav Klaus angol nyelvű előadásában kijelentette: a V4-nek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) sajnos nincs elég bátorsága, ereje, és elkötelezettsége közös független álláspont kialakításához a nagy geopolitikai kérdésekben. A migrációs válság idején ugyan sikerült a határozott közös álláspont kialakítása és képviselete, de ez sem azelőtt, sem azóta nem történt meg – értékelt.

A korábbi cseh elnök szerint van egy közepes méretű ország, amely korábban passzívan nézte a geopolitikai folyamatokat, de most aktívan részt akar venni azok alakításában, és ez Magyarország.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. május 25. 10:09
Václav, love, love Love, love, love Love, love, love There's nothing you can do that can't be done Nothing you can sing that can't be sung Nothing you can say, but you can learn how to play the game It's easy Nothing you can make that can't be made No one you can save that can't be saved Nothing you can do, but you can learn how to be you in time It's easy All you need is love, all you need is love All you need is love, love, love is all you need
balbako_
2018. május 24. 16:35
Ez Orbánon és a lengyeleken nem múlik.
áfonya
2018. május 24. 16:21
Szögekkel teletűzdelt bottal támadt a migráns egy CDU-s politikusra Elképesztő eset Angela Merkel Németországából. Egészen elképesztő eset bontakozott ki a baden-württembergi városban: a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy helyi, szociális ügyekért felelős tisztviselője ugyanis arra lett figyelmes irodája ablakából, hogy egy migráns őrjöngve szétver egy autót a parkolóban. http://mindenszo.hu/breking-szogekkel-teletuzdelt-bottal-tamadt-a-migrans-egy-cdu-s-politikusra/
Akitlosz
2018. május 24. 15:39
Igaza van. A V4 alig több lelkes gittegyletnél. A tagállamok fontosabbnak tartják a Németországgal, az amerikai Egyesült Államokkal való viszonyukat az egymással való együttműködésüknél. Tehát nagyon nem megbonthatatlan az egység és ráadásul nem is nagyon diktálják a tempót, hanem inkább csak nem tetszik nekik az EU politikája és csupán annak próbálnak ellenállni. Jóval markánsabb és offenzívabb diplomáciára lenne szükség. Tessék alternatívákat, példákat felmutatni és javasolni a többi EU tagállamnak is! Szorítsák háttérbe a Macron-Merkel duót! Bár kisebbek, de többen vannak. És siker esetén lesznek, lehetnek követők, Ausztria, Horvátország pl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik