Már nem védett Munkácsy Golgotája

2018. május 24. 14:55

A bíróság hatályon kívül helyezte a védetté nyilvánítást.

2018. május 24. 14:55

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön azt a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A megismételt elsőfokú eljárás jogerős ítéletének indoklásakor a bíróság kiemelte: a Kúria az ügyben kelt 2017. júliusi végzésében egyértelmű iránymutatást adott arról, hogy szigorúan el kell határolni az állam közhatalmi és tulajdonosi minőségét.

A bíróság megállapította, hogy a védetté nyilvánítási eljárás közvetlenül összefüggött a festmény eladásáról szóló tárgyalások elakadásával, így sérült a festmény tulajdonosa, Pákh Imre joga a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogállamiság alapelve is – indokolta döntését a bíróság. A Kúria tavaly júliusban helyezte hatályon kívül a Munkácsy-kép védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. május 29. 13:10
Na, a tetves tolvaj narancsosok beszopták.
A teremburáját
2018. május 29. 10:52
Ahogy látom három Quip klón (Quip, 1288..., fakocka) okoskodik a nem létező eszükkel! Részvétem...
A teremburáját
2018. május 28. 15:28
Ugyan, Romániából és még jó pár országból II.VH előtt kiadott könyveket (magyar nyelvűeket is!) is csak engedéllyel lehet kivinni! Patrimóniális érdek tágabb értelemben, amit a Kúria nem akar elismerni! Törökországban tengerparti kavicsokat sem engednek kivinni a turistáknak! Börtön járhat érte!
pemete jakab
2018. május 26. 15:49
"A bíróság hatályon kívül helyezte a védetté nyilvánítást." Védetté nyilvánítás. Régebben ezt államosításnak, kisajátításnak nevezték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik