Tovább erősödő Izrael-ellenes sztereotípiák a hazai progresszív sajtóban

2018. május 23. 12:31

A 444.hu ellenségesen kezeli Izraelt.

2018. május 23. 12:31
Tett és Védelem Alapítvány
TEV

„Korábbi elemzésünkben az Izrael-ellenes narratíva feltámadásáról, illetve a nyugat-európai zsidóellenes atrocitásokkal kapcsolatos hiányos híradásról szóltunk a hazai progresszív portálok terén. Jelenlegi elemzésünk a friss gázai zavargásokkal és az Izraeli Véderő terroristák elleni akcióival foglalkozó híradásokat elemzik a már korábban is vizsgált progresszív portálokon.

Index.hu

A három hírportál közül kétségkívül az Index.hu a legnagyobb olvasottságú, piacvezető, értékeiben liberális orgánum. Pozitívum, hogy a lap beszámolt Izrael Gázába küldött orvosi segélyszállítmányairól, mely a másik két portálnál nem, vagy nem ellenséges megjegyzésektől mentesen jelent meg. Összetettebb kérdés, hogy a lap megemlítette cikkben és videóban is összefoglalta, hogy Izrael szerint legalább 24 tüntető a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád tagja volt – ezzel szemben az igazság az, hogy ezt az álláspontot maga a Hamász is elismerte (lásd lentebb!), és sokkal magasabb számot adott meg elesett tagjainak esetében. Következő összefoglalójában azonban már az szerepel, hogy az izraeli oldalon történt sérülések (egyetlen katona sérült meg), „aranánytalanok”, azaz az Index.hu által keltett benyomás, hogy a helyzet igazságosabb lett volna, ha több izraeli sérül (esetleg hal) meg. Itt sem mutatta be a lap a tényt, miszerint a Hamász izraeli települések elfoglalását célozta a határ-áttöréssel. (...)

444.hu

Az Index.hu-ból kivált portál már határozottabban ellenségesebben kezeli Izraelt. A lap a fiatalos újságírás és az objektivitás hívószavaival él, cikkeit azonban a cinizmus, az egyoldalú tájékoztatás és a látványos Izrael-ellenes hangvétel jellemzi. Elemzésünk napján közölt összefoglalójukban Izrael állam állandó egzisztenciális fenyegetettségét, létéért folytatott küzdelmét, polgárainak biztonságára tett lépéseit úgy foglalta össze a 444.hu, hogy „Izrael lebombáz ezt-azt, ha éppen veszélyeztetve érzi érdekeit és biztonságát”, a soron következő mondat szerint hozzájárulva ezzel a „pokol bugyrának” kialakításához. A lap mindenfajta kommentár nélkül közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szavait, melyekben a nácikhoz hasonlította Izraelt. A lap ugyan kritikus a török elnökkel szemben is, a holokauszt-relativizálás effajta példáját azonban valószínűleg egyetlen más esetben sem hagyta volna kommentár nélkül. Izraeli állásfoglalásokat ezzel szemben nem közölt a lap külön cikkben a helyzetről, mindössze Jair Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fiának obszcén Twitter-bejegyzésének szentelt cikket, nyilván nem a jóindulat és az egyensúlyozás szándékával. (...)

Merce.hu

A Mérce, melyről már megállapítottuk, hogy jelenleg a Magyarországon üzemeltetett hírportálok közül a legerősebben Izrael-ellenes hangot megütő, egyes elemeiben az antiszemitizmus határmezsgyéjén táncoló médium, ezúttal kevés teret szentelt a gázai zavargásoknak. Egyik cikkük – mely az itt jellemző eljárások szerint nem idéz izraeli álláspontot – Benjamin Netanjahu kormánykoalícióját a szokásos „szélsojobboldal” felé való mozgással vádolja, illetve Izraelt „a legkegyetlenebb eszközök” bevetése okán kárhoztatja. A lap hosszasan részletez egy felvételt, melyen állítólag izraeli katonák ujjonganak a sikeres mesterlövész-találatokat követően, így erősítve a kegyetlen, a halálnak örvendő izraeliek sztereotípiáját. Az izraeliek által Gázába küldött segély híre még csak úgy sem érte el a lap ingerküszöbét, mint a 444.hu-nak, a hír teljesen hiányzik a szélsőséges portálról.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elcomandante
2018. május 25. 10:32
Az antiszemitizmus jelentése nem más, mint hogy egy antiszemita valamennyi létező zsidót alantasnak, gonosznak, másodrendű embernek ( tehát háttérbe szorítható, kirabolható, otthonából elűzhető, sőt büntetlenül legyilkolható) embernek tart csak azért, mert zsidó. Az antiszemitizmus ezért elítélendő és gonosz dolog- ugyanúgy, mint például az antiarabizmus, vagy konkrétabban az anti-palesztinizmus. Az tehát, ha egyes elvetemült és alantas emberek szerint a palesztinok másodrendű emberek, akiket tehát büntetlenül el lehet űzni az otthonukból, meg lehet fosztani a földjüktől, sőt- nagy röhögések közepette- büntetlenül halomra lehet gyilkolni őket, Ez utóbbi bűntettek persze már az anti-palesztinizmusnak egy minőségileg rosszabb és gonoszabb fokozatát, a cionizmust testesitik meg: azt a mozzanatot tehát, amikor az antipaleszinizmus gonosz és alantas ideológiáját gonosz gazemberek – a cionisták- tettekre váltják, és ténylegesen is hozzákezdenek a kifoszthatónak és legyilkolhatónak tartott palesztinok kifosztásába és legyilkolásába. Ugyanúgy járnak el tehát ezek a hitvány cionisták , mint annak idején a német nácik, akik a maguk alantas antiszemita ideológiáját váltották (bűn)tettekre Auswitzben, Treblinkában, Sobiborban. Akik azonban a német nácik bűntetteit azzal igyekeztek mentegetni és igazolni annak idején – voltak ilyenek sokan, például Goebbels doktor propaganda-minisztériumában-, hogy e bűntettek elítélése „anti-németizmus”, vagyis a német nép egésze iránt táplált gonosz előítéletekből táplálkozik-, nos, azok a hazug „szerecsenmosdatók” egyrészt maguk is alantas fasiszták voltak, másrészt ők táplálták csak igazán az általánosító, minden egyes németet rablógyilkos bűnözőnek tartó előítéleteket világszerte. S ugyanígy, akik a cionofasizták gázai tömeggyilkosságait (valamint általában is a cionista dogmák alapján működő Netanjahu-rezsimet) elítélő embereket „antiszemitizmussal”, „zsidó-ellenességgel” vádolják-, azok egyrészt maguk is alantas cionisták-, másrész ők táplálják csak igazán az általánosító, minden egyes zsidót rablógyilkos bűnözőnek tartó antiszemita előítéleteket világszerte.
rajgy
2018. május 24. 07:11
..........Tovább erősödő Izrael-ellenesség ........... Izrael túl sok mindent eltanult a náciktól. Az Izraeli módszerek ellen tiltakozó BDS-mozgalomhoz már holokauszt túlélők leszármazottai is csatlakoztak: https://www.youtube.com/watch?v=u81sfjNq6g0
Motoguzzi
2018. május 24. 07:08
A szomorú konklúzió, hogy a 444 ezzel az egykori kommunista sajtó, valamint a kortárs neonyilas újságírás által kitaposott útra lépett.
Mich
2018. május 24. 00:38
Soros Izrael ellen (is) fordult - a zsoldosai meg természetesen követik. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik