Statisztikailag munkanélkülinek lehet tekinteni a közmunkásokat

2018. május 23. 07:23

Hazánkban ma a valós munkanélküliség 17 százalék feletti.

2018. május 23. 07:23
Polák István
Népszava

Egy talán meglepő állítással kezdem: hazánkban ma a valós munkanélküliség 17 százalék feletti. Annak ellenére így gondolom, hogy a lap egyik állandó kommentelője nemrég az online-on két friss adattal érvelt a fejlődés mellett: állítása szerint ma a munkanélküliek száma 178 ezer, és ez 3,9 százalék. S valóban, a KSH honlapján pontosan ez olvasható. A két adat értelmezéséhez további számokra és számolásra volt szükségem, s így jutottam el a nyitó állításhoz. Számaim az internetről valók, 2017 végi adatok.

(...)

Miért lehet jogos statisztikailag munkanélkülinek tekinteni a közmunkásokat? Egyrészt azért, mert mielőtt a mai rezsim kitalálta volna a „segély helyett munkát” jelszót, azok is voltak, másrészt azért, mert vagy olyan munkát végeznek állami pénzért, amit korábban senki (bozótirtás, ároktisztítás, stb.), vagy olyat, amit korábban állami státuszban dolgozók végeztek (parkgondozó, falugondnok, népművelő stb.), vagyis a közmunka megteremtésekor munkahelyeket szüntettek meg. Az pedig külön probléma, hogy amíg ezek az emberek dolgoznak, addig nemcsak hogy lopni nem tudnak (ahogy Lázár János mondotta), de átképzésben sem tudnak részt venni, és állandó munka után sem tudnak nézni.

Azt állítom tehát, hogy ha a korábbi időkhöz viszonyítunk, amikor hazánkban még nem volt közmunka, és csak pár ezren dolgoztak külföldön, akkor az abban az időben számított módon a mai munkanélküliségünk valójában 17,6 százalékosnak felel meg. A mai hazai gazdaságpolitikának, az állami munkaügynek és a KSH-nak valójában »szerencséje«, hogy az itt részletezett két körülmény (közmunkások, külföldön dolgozók) miatt lehet az a látszat, hogy ma az érvényes munkanélküliség 3,9 százalékos.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Yllon
2018. május 24. 09:05
Statisztikailag azt is be lehet bizonyítani, hogy a szemüveges, szakállas, magukat újságírónak tartó férfiak potenciálisan veszélyesek a közösségre nézve...
bormat13
2018. május 23. 22:51
Miért sértegeti a közmunkásokat? Ők igenis dolgoznak, és nem a TV t bámulják, vagy kocsmáznak mint előtte?,
nyugalom
2018. május 23. 13:36
Nos, itt egy újabb lángész - természetesen a népszavától! Milyen jó is, hogy mindig akad tőlük egy felvilágosító, egy fizetett megmondó, hogy tudjuk, mi is az igazság!
balbako_
2018. május 23. 13:28
Fatornyos falumban a polgármester elpanaszolta, hogy 2 közmunkása maradt. A többi szépen elsattyogott dolgozni. Vácon , mert ma ott vásároltam mindenütt munkást kerestek még a vándorcirkusz is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik