Róma odavág Junckeréknek

2018. május 23. 08:08

Nem egy „kicsi visegrádi országocska”, hanem az unió harmadik legerősebb gazdasága mond nemet.

2018. május 23. 08:08
Máté T. Gyula
Mátété

„A tervek szerint rövidtávon félmillió illegális migránst utasítanak ki Olaszországból.

Mindez tökéletesen ellentétes Brüsszel bevándorló-simogató politikájával. És itt nem egy »kicsi visegrádi országocska«, hanem az unió harmadik legerősebb gazdasága mond nemet. Erre az EU urainak muszáj odafigyelniük.

Főleg, hogy a várhatóan Giuseppe Conte közgazdász által vezetett új kabinet jelezte: nem tűri többet a brüsszeli diktátumokat! Ezért felül akarnak vizsgálni több Unióval kötött szerződést, amelyek hátrányosak hazájukra nézve. Nem tabu az sem, hogy az elmúlt évtizedben megugrott olasz államadósság – amelybe jórészt a 2008-as gazdasági válság után az Európai Központi Bank »reformcsomagja« kényszerítette – egy részének elengedését kezdeményezzék.

Rómának elege van a Moszkvával vívott értelmetlen szankcióháborúból is. Jelezték: nagy valószínűséggel megvétózzák nyár elején a kereskedelmi korlátozások meghosszabbítását.

Összességében: A Conte-kormány a nemzetek Európájában, és nem a német-francia uniós szuperállamban gondolkodik. Nem lesz Italexit, Róma az unió reformját akarja – ez alighanem jobban fáj Merkelnek, Macronnak és Junckeréknek, mintha egyszerűen kilépnének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2018. május 23. 12:18
Brüsszelre ebben a formában nincs szükség. Egy rakás cselekvőképtelen sóhivatal üzemel, meglepően alacsony hatékonysággal, méghozzá magas áron.
syphax
2018. május 23. 11:11
"...a várhatóan Giuseppe Conte közgazdász által vezetett új kabinet jelezte: nem tűri többet a brüsszeli diktátumokat!" A brüsszeliek meg diktáljanak...SAJÁTMAGUKNAK, meg az elvtársaiknak, akik benyalják a hülye maszlagjaikat!
Csigorin
2018. május 23. 10:51
na vegre, alakul! ismet csak igaza lesz Orbannak, 2019-tol mas szelek fognak fujni Brusszel felol is, talan kevesbe budosek.
Salamander
2018. május 23. 09:43
Igen, erre próbál haladni Itália, de várjuk meg a végső fejleményeket. Mattarella államfő sérelmezi, hogy az Olasz Alkotmány szerinti előírásokat nem tartották be a választáson nyert és koalícióra lépó pártok (Lega és a M5*). Mit sérelmez pontosan: azt, hogy a miniszterelnök a koalíciós megállapodás szerint egy irányított személy lenne 12 pont végrehajtására slussz. Az Alkotmány azonban a miniszterelnököt egy erős végrehajtó hatalom fejévé teszi, s ezt ez a koalíciós megállapodás nem teszi lehetővé. Ezért Sergio Mattarella még mindig nrm kérte fel kormányalakításra a közös miniszterelnököt. A háttérben azonban az állhat, hogy az eurobürokeaták beindították a fúrást, mert a vesztüket érzik. Ha sikerülne a miniszterelnököt ismét "megszerezni" azaz, hogy a koalíciós pontoktól eltérhessen - ahogy Renzi meg volt nekik -, akkor a beteges brüsszeli folyamatokba Itália nem avatkozna bele. Ha nem sikerül, akkor Itália és a V4-ek, valamint Ausztria simán lenyomja Németországot és Macront...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik