Erdoğan nem áll le: újabb „gülenisták” ellen adtak ki elfogatóparancsot

2018. május 23. 09:40

Már több mint 159 ezernél tart a török puccskísérlet után őrizetbe vettek száma: most épp újabb 109 ember ellen indul eljárás gülenizmus miatt.

2018. május 23. 09:40

Újabb 109 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot szerdán Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítottak között van a családügyi minisztérium, valamint a gazdasági tárca összesen 11 korábbi alkalmazottja, továbbá a haderő jelenleg is szolgálatot teljesítő 43 katonája. A többiek kilétét az Anadolu nem részletezte.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

A volt minisztériumi dolgozók állítólag használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a török vezetés szerint a 2016-os puccskísérletet is szervezték. A katonák ellen szóló elfogatóparancsokat a gülenista mozgalom korábban őrizetbe vett tagjainak vallomásai alapján adták ki.

Ankara a puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be, amelynek keretében a kormány törvényerejű rendeleteket bocsáthat ki. Törökországban az elmúlt 22 hónap alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. május 24. 00:40
Na orbáncsicskák, tapsoljatok kardigánnak.
matematikus
2018. május 24. 00:04
,,Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll'' - Orbán Viktor, 2017 június 30.
Csigorin
2018. május 23. 15:21
Erdogan nem akar majdant, es igaza van.
Kanóc
2018. május 23. 11:17
Az ájróperek aggódni kezdtek Erdoğan miatt, mert már-már az orbáni diktatúrára hajazó lépései vannak, így lassan (persze nagyon lassan) elkezdhet picit távolodni az európai értékektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik