Illiberalizmus és antidemokrácia: két Magyarország harca

2018. május 22. 16:39

Egy felelős kormányzatnak meg kellene találni az autentikus modernizáció receptjét.

2018. május 22. 16:39
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A legnagyobb problémánk mégis az, hogyha be is látjuk, hogy a liberális demokrácia nyilvánvalóan nem tudta stabilizálni a saját kultúráját Magyarországon és nem tudta felülírni ezer év kulturális törésvonalait, a mai szétforgácsolódás, a párbeszéd teljes ellehetetlenítése, a közös értékek megtagadása politikai programmá vált illiberális oldalon és ez Magyarország teljes kulturális szétesésével fenyeget. Olvasatom szerint, miközben a »visszarendeződést« megakadályozandó nem hagy fel a liberális-progresszív »maradványok« felszámolásával, ezt a szétesést próbálja orvosolni – azon túl, hogy persze újabb manipulációs csavart hoz a történetbe – Orbán »kereszténydemokrácia« dolga, ahogy ennek a szétesésnek akarnak gátat szabni pl. Kövér László ismételt felszólításai is arra, hogy az ellenzék álljon be a Fidesz mögé (és tegye magáévá az illiberalizmus alapját, ahonnan a kulturális kiengesztelődés megtörténhet). Kérdéses, hogy ez sikerülhet-e úgy, hogy közben az illiberális állam  – és az ennek nyomán elhangzó várakozás: az illiberalizmusban konszenzusra jutó társadalom – versenyképessége, modernizációs ereje és a Nyugat általi elfogadása egyelőre nem bizonyított. És akkor tapintatosan fogalmaztam. Azaz, ha létre is jönne is nemzeti konszenzus illiberális alapon (ebben sem hiszek), ez nem nagyon szolgálná a nemzet érdekét.

Ennek ellenkezőjét próbálja meg majd bizonyítani a 2022-ig tartó kormányzás, amikor egyszerre fogja a gazdasági csoda látszatát kelteni és a Nyugaton – orosz segítséggel – erősíteni a pozícióit a nyugati társadalmak liberális többségének aláásása érdekében. De mivel a gazdaság fejlődés államias eszközökkel a magyar fejlettség szintjén már nem biztosítható (sokkal inkább a valódi piaci mechanizmusok hoznák el ezt, de bizonytalan jogi környezetben, extraktív, korrupt állam és sarlatán politikai osztály mellett a piac nem működhet optimálisan), a nagy szaltóból a várakozásaim szerint nem lesz semmi, csak nagy nyekkenés. Miközben a kulturális háború tovább fog folyni, ez így együtt pedig az ország boldogulását hosszabb távon is aláássa. Egy felelős kormányzatnak meg kellene találni az autentikus modernizáció receptjét, amelyet magam ezen a blogon visszatérően a modernizációs nacionalizmus címkéjével illetek és okos keveréke a polgári és a nemzeti ethosznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. május 23. 08:52
"meg kellene találni az autentikus modernizáció receptjét" Béndek, csak nem te dugtad el?
Teréz A Piréz
2018. május 22. 22:42
Ennek az egésznek se füle se farka.
Peter8811
2018. május 22. 18:56
"Egy felelős kormányzatnak meg kellene találni az autentikus modernizáció receptjét." Ti megtaláltátok az autentikus gumilövedéket.
__Y__
2018. május 22. 18:45
"amelyet magam ezen a blogon visszatérően a modernizációs nacionalizmus címkéjével illetek" Hát, ez elég ellentmondásosan hangzik. A modernizációra kétségtelenül nagy szüksége lenne ennek az országnak, de a nacionalizmus már kevésbé erőltetném. A nacionalizmus (nálunk legalábbis) valahogy mindig egy ilyen beszűkült, etatista, antikapitalista vergődést jelentett, ami pont a szöges ellentéte mindenfajta modernizációnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik