Újabb szír hadi sikerek az Iszlám Állam ellen

2018. május 21. 15:05

Kiszorították a dzsihádistákat Damaszkusz déli körzetéből, tovább folytatódik az Iszlám Állam visszaszorulása a polgárháború sújtotta Szíriában.

2018. május 21. 15:05

Kiszorította hétfőn a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihádistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből – jelentette a szíriai állami televízió.

A szíriai hadsereg és szövetségesei hetek óta harcolnak az Iszlám Állam kezén lévő al-Hadzsár el-Aszuád-i kis beékelődés és a szomszédos Jarmúk palesztin menekülttábor visszafoglalásáért, a főváros melletti utolsó területért, amely még nincs a kormányerők kezén.

Korábban a szíriai állami televízió bejelentette, hogy vasárnap délután rövid fegyverszünet lépett életbe hétfőig, hogy kimenekíthessék a dzsihadistákat és a családtagjaikat, ami az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet szerint hétfőn be is fejeződött.

„Az IÁ mintegy 1600 harcosát és polgári személyeket menekítettek ki vasárnaptól hétfőig, 32 busszal. (...) A szíriai erők behatoltak Jarmúk palesztin menekülttáborba, ahol átfésülési műveleteket hajtanak végre, miután felszabadították Tadamún, Kadam és al-Hadzsár el-Aszuád városnegyedeket” – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Bahrám Kászemi, az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn bejelentette, hogy Irán addig nem vonul ki Szíriából, amíg Damaszkusznak szüksége van a támogatására, és amíg az országban terroristák tartózkodnak.

„Amíg fennáll a terrorizmus veszélye, és a damaszkuszi kormány érvényben tartja felkérését a jelenlétünkre, Irán Szíriában marad” – jelentette ki Kászemi. „Azoknak kell távozniuk az országból, akik a szíriai kormány engedélye nélkül tartózkodnak ott” – tette hozzá.

A szíriai konfliktus kezdete – 2011 kezdete – óta Irán széles körű segítséget nyújtott a damaszkuszi kormánynak. Iráni katonák, közöttük az Iszlám Forradalmi Gárda nevű elitegység tagjai a szíriai kormány meghívására tartózkodnak az országban, hogy segítsék Bassár el-Aszad rendszerét a terrorizmus elleni harcban (Damaszkusz a kormány fegyveres ellenzékét is terroristaként emlegeti).

(Kép és szöveg: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. május 21. 19:32
Szép csak kár, hogy folyton hagyják élve elvonulni a terroristákat, hogy máshol folytathassák. Fordított esetben egy szíriai katonát sem hagynának életben a terroristák. A vesztes katona még tud harcolni, veszélyes. A halott már nem az.
crydog
2018. május 21. 16:30
Nem adok sok idöt, és a szír kormányerök alattomos vegyifegyver támadást fognak végrehajtani - természetesen a saját felszabadított népük ellen - mert ilyenkor az dukál. Persze az alapanyagot a vegyifegyverhez belgiumból viszik vonaton az oroszok. Ki lesz ez találva.
OberEnnsinnen
2018. május 21. 15:13
Ilyenkor szokás, már rutinból vegyi fegyverek nyomait találni az amerikai-francia-brit szövetségeseknek. Mindig, amikor Asszad a söpredéknek odaüt jókorát, meg kell állítani. Elvégre, ha Szíria konszolidálódna, oda lenne a Soros-migráns banda egyik fele. Azok már nem jönnének Európába, ergo: ilyenkor az Asszad-féle vegyi fegyverek még a fán is megteremnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik