Lehallgathatta Trumpot kampánya idején az FBI?

2018. május 21. 09:32

Az amerikai elnök előterjeszti, hogy az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja meg, „az FBI politikai megfontolásokból beépült-e, vagy megfigyelte-e a Trump-kampányt.”

2018. május 21. 09:32

Donald Trump amerikai elnök vasárnap felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki, vajon a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a 2016-os elnökválasztások idején beépített-e ügynököt a kampánycsapatába. 

„Itt és most kérem, és ezt holnap hivatalosan is előterjesztem, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálja ki, vajon a tárca, vagy az FBI politikai megfontolásokból beépült-e, vagy megfigyelte-e a Trump-kampányt, és erre vonatkozó kérés vagy utasítás érkezett-e az Obama-kormányzat embereitől” – írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump. 

Az elnök azokra a sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint az FBI egyik informátora beépült volna Trump kampánycsapatába és rendszeresen kapcsolatot tartott azokkal a tanácsadóikkal, akik a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság gyanúja szerint orosz tisztségviselőkkel álltak kapcsolatban. Erről először a The New York Times című lap írt szombatra virradóra az internetes kiadásában, és szombaton Trump Twitter-bejegyzésében azzal válaszolt, hogy ha ez igaz, akkor „nagy dolog” robban ki, a republikánusokhoz közeli sajtóban és a Fox televízióban pedig „új Watergate-botrányt” emlegettek. 

A Watergate-botrány 1972 nyarán robbant ki, amikor kiderült, a washingtoni Watergate-épületben feltörték a Demokrata Párt választási kampányirodáját, hogy lehallgató-berendezést helyezzenek el Richard Nixon, akkori amerikai elnök tudtával. A történtek Nixon lemondásához vezettek.

Az igazságügyi minisztérium egyik szóvivője vasárnap este bejelentette: a tárca felkérte az illetékes belső ellenőrzési részleget, hogy a már folyamatban lévő vizsgálatot terjessze ki arra is, vajon voltak-e politikai okai az FBI tevékenységének. A minisztériumban ugyanis jelenleg már folyik a vizsgálat, amely arra kíván fényt deríteni, hogyan kaphatott az FBI engedélyt Donald Trump egyik munkatársa, Carter Page lehallgatására és megfigyelésére. 

Az FBI által a Trump-kampányba feltételezhetően beépített ügynökről a törvényhozók is szerettek volna információkat kapni, de az igazságügyi tárca megtagadta a kérés tejesítését Devin Nunestól, a képviselőház hírszerzési bizottsága republikánus elnökétől, arra hivatkozva, hogy ez nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. 

Az FBI által összeállított – és mint kiderült: pontatlan és bizonyos részleteiben megalapozatlan – dosszié volt az, amely a Mueller vezette bizottság vizsgálatának alapjául szolgált.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2018. május 21. 15:15
2008. dec. 19. Meghalt Mark Felt egykori FBI-ügynök (Ágyban, párnák közt) Ő volt a Mély Torok, a Richard Nixon amerikai elnök bukásához vezető Watergate-botrány informátora. „Mély Torok” (Deep Throat) Bob Woodward titkos informátorának fedőneve volt, aki információt szivárogtatott ki az Egyesült Államok elnöke, Richard Nixon részvételéről a Watergate-botrányban. Az illető lényeges információforrás volt Woodward és Carl Bernstein számára, amikor megírták leleplező cikksorozatukat a The Washington Post számára; a botrány végül az elnök lemondásához vezetett, és börtönbe juttatta a Fehér Ház személyzeti főnökét, H. R. Haldeman-t és az elnök tanácsadóját, John Ehrlichman-t. Mély Torok kilétét önmagán kívül csak Woodward, Bernstein és az akkori főszerkesztő, Benjamin C. Bradlee ismerte; W. Mark Felt a harmadik legmagasabb rangú alkalmazott volt az FBI-nál a Watergate-botrány alatt. James Mann, aki a The Washington Post alkalmazottja volt, erőteljesen érvelt amellett, hogy a Woodward által kapott bízonyítékok csak FBI-aktákból származhattak és ismert, hogy az FBI ellenségesen viseltetett a Nixon-féle adminisztrációval szemben. W. Mark Felt a harmadik legmagasabb rangú alkalmazott volt az FBI-nál a Watergate-botrány alatt. Mély Torok olyan pozícióban volt, hogy válogathatott az információk között, mit akar nyilvánosságra hozni és mit nem, az újságírók pedig megtehették hogy informátoruk inkognitóját megőrizzék. Mély Torok halála előtt hozta nyilvánosságra Nixon elnök megbuktatásában játszott szerepét (az FBI harmadik legmagasabb rangú alkalmazottjaként) Itt most arról van szó, hogy titkosszolgálati szervezetekben rejtőzködő alakok a médiahatalom birtokosainak támogatásával ki akarják herélni a népképviselet elvét.
formaegy
2018. május 21. 12:03
Nyomozás nélkül is 1000%-os biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy lehallgatták! Obama? Répás Clintonné? Ilyen két aljas ember, amikor a világ minden országában lehallgatásokat végeztek, még a seggvégük Merkelt is? Örüljön ha csak lehallgatták, és nem kreálnak egy gyilkosságot is a nyakába. Ezektől a férgektől minden kitelik.
röviden
2018. május 21. 11:37
Milyen képtelenség nem jut már az eszébe? :)
atila68
2018. május 21. 11:18
Mi a hír? Az FBI mindenkit lehallgat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik