Ingyenes lesz a tömegközlekedés Észtországban

2018. május 21. 10:07

A fővárosban már öt éve ingyen utaznak a helyiek.

2018. május 21. 10:07

Július 1-jétől ingyenes tömegközlekedést vezetnek be Észtországban, mely ezzel a világ legnagyobb ingyenes tömegközlekedési övezetévé válik – adja közre a City Lab.

Ezzel akár egy eurocent kiadása nélkül lehet majd az 1,3 milliós balti állam egyik végéből a másikba utazni. A modellt már a fővárosban, Tallinnban kipróbálták – ott 2013-ban a helyi lakosoknak ingyenes lett a tömegközlekedés, míg a turistáknak, látogatóknak továbbra is fizetniük kell azért. Az országos sémával pedig csak kiterjesztik az eredeti elképzelést – ezzel az állami busztársaságokkal vidékre is ingyenesen lehet majd utazni.

Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik a többi észt város tömegközlekedési vállalataira, tehát inkább a Tallinn környékén koncentrálódó vidéki lakosság fog jól járni az ingyenes utazással.

Jogosan vetődhet tehát fel az kérdés: miből finanszírozzák mindezt? A megoldás kulcsa a tömegközlekedési vállalatok nagyvonalú finanszírozásában rejlik: az állami vasúttársaság, az Elron jövőre 31 millió eurós adófizetői büdzséből gazdálkodhat, a busztársaságok pedig az ingyenessé tétel forrásainak 80 százalékával már rendelkeznek. Így az ingyenes utazáshoz „csupán” 12,9 millió euró szükséges. Emellett a jegyeladásoktól és a jegyellenőrzéstől való megszabadulás csökkentheti a késéseket is.

Az ingyenessé tétel segítheti az elöregedő vidéki lakosságot is: miután a fiatalok inkább a városokba költöztek, kulcskérdés a vidéki lakosságfogyás megállítása.

Németország már kacérkodott az ingyenes tömegközlekedés ötletével, ám ők a finanszírozási kérdések miatt végül meghátráltak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. május 22. 08:45
Sok előnye van, de a legkisebb válság után elfogy a lóvé, aztán megint fizetős lesz. Nem tudom hogy egy elég drága dolgot minek ingyenessé tenni, veszélyes.
illesl
2018. május 21. 23:55
Miért nem inkább migránsokra költi Észtország ezt a pénzt? Mennyivel humánusabb és kevésbé kirekesztőbb lenne, ha a migrikre fordítanák ezt az összeget. Ja persze, a nagy észt önzés, csak saját magukra gondolnak. Látszik, hogy mennyire beleette már magát Orbán Viktor és a FIDESZ Európa, így Észtország mindennapjaiba...
OrangeOrder
2018. május 21. 23:17
És a csövesekkel mi lesz?
Burmin
2018. május 21. 18:29
Nekem az a véleményem ha valami ingyen van azt nem értékelik az emberek. Bár az észtek csakúgy mint a finnek más mentallitásúak mint a magyarok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik