Egyre kevesebb orosz gondolja, hogy országa nagyhatalom

2018. május 21. 12:31

Az oroszok fele gondolja úgy, hogy Oroszország megőrizte nagyhatalmi státuszát, ugyanakkor ez nyolc százalékponttal kevesebb a tavalyi értékhez képest.

2018. május 21. 12:31

Az oroszok 49 százalékának meggyőződése, hogy Oroszország megőrizte nagyhatalmi státusát – derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből.

Ez nyolc százalékpontos csökkenést jelent a tavaly mért értékhez képest. A megkérdezettek több mint egyharmada biztos abban, hogy Oroszország másfél-két évtizeden belül a világ vezető országai közé emelkedhet. 11 százalék nem ért egyet ezzel a megállapítással. A kételkedők aránya magasabb a 18-24 év közötti fiatalok körében (16 százalék), illetve a moszkvai és a szentpétervári lakosok között (17 százalék). 

Az erő letéteményese a válaszadók 26 százaléka szerint a hadsereg, 22 százalék szerint az orosz nép, 17 százalék szerint pedig az elnök. A nagyhatalmi lét szintén fontos összetevőjeként nevezték meg a felmérés részvevői a független politikát, valamint az ország természeti kincseit és hatalmas területét.

A megkérdezettek 18 százaléka a fegyveres erők fejlesztését, 12 százaléka a Krím elcsatolását, 8 százaléka pedig a 2014-es téli olimpia megrendezését nevezte meg az országnak az elmúlt 10-15 évben elért legnagyobb sikereként.

Oroszország egyébként gazdasági erejét tekintve nehezen sorolható az igazán nagy hatalmak közé: az IMF 2017-es adatai alapján az egy főre jutó nemzeti össztermék mértékében a 62. helyen áll, 10,608 dollárral. A nominális GDP-t tekintve Oroszország a 12. helyen áll, a jelentősen kisebb Dél-Korea is megelőzi.

Katonai erőben sincs a dobogón Oroszország: az Egyesült Államok, Kína és Szaúd-Arábia mögött „csupán” a negyedikek a védelmi kiadásokat összegző listán, a katonai kiadásaik a világ összes országán belül 3,8 százalékot tesznek ki a Stockholm International Peace Research Institute 2018-as adatai alapján.

(MTI, Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. május 22. 10:06
Sokan írják, hogy Oroszország eléggé elmaradott hely gazdaságilag, amiben igazuk is van. DE ez mindig is így volt! A nagyhatalmiság nem pont ugyanez. (Lásd Németország, ami kszott erős gazdaságilag, de még atomja sincs, tehát nemhogy nem nagyhatalom, hanem semmi.) Szóval: jelenleg 1,5 világhatalom van: az USA és Kína. Utóbbi még nem az, de lehet, hogy nemsokára az lesz. A Szovjetunió volt nagyhatalom, de az elmúlt, mert nem bírta a versenyt. Tehát helyesen látják az oroszok a helyzetüket. Azonban, ha ismerjük a történelmet, akkor láthatjuk, hogy Oroszország mindig elszigetelten tengette az életét, néhány népet leigázott, de nem volt klasszikus nagyhatalom. DE mindig jött egy nagy esemény, amikor szükség volt rájuk. Ekkor megerősödtek ideiglenesen, hogy utána lassan visszasüllyedjenek a mocsárba. Tipikus ilyen volt a napóleoni korszak meg a II. vh. is. Azért lehetett nagyhatalom a SZU, mert kelletek a németek legyőzéséhez. Ebben megerősödtek, aztán meg lassan erodálódtak. Ez az orosz sors. Kíváncsi vagyok az ellenvéleményekre.
ciprióta
2018. május 22. 08:15
a mai orosz világ hihetetlenül elmaradott, teljes mértékben leszakadófélben van a civilizáció minden formájától, rövid időn belül ,ha igy folytatják végleg konzerválni fogják a kétszáz évvel ezelőtti állapotokat.
balbako_
2018. május 21. 15:21
Ez legyen az ő gondjuk.
Machiavelli
2018. május 21. 14:33
Az oroszoknak nincs sok választásuk, mert hatalmas ország integritását kell megőrizniük és sok más ország fenekedik a területeikre, ásványkincseikre. (Más kérdés, hogy mennyire igazságos egy ekkora területet uralniuk, nem beszélve az északi sarki ásványkincsekről is) Kínának területi követelései vannak Oroszországgal szemben, Japánnak szintúgy, USA és a nemzetközi héják az ásványkincseire vágynak, lehetőleg olcsón, szóval ezért kell fenntartania elrettentő erőt még akkor is, ha majd beledöglik. Előbb-utóbb le kell majd ülnie a Világgal, hogy a területének jelentős részét felosszák a többi ország között, vagy lesz valaki, aki el tudja foglalni, ez nem maradhat így örökké, de ez nem mostanság lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik