A többi párt csak a bejutásra hajtott

2018. május 21. 11:32

Karácsony Gergely szocikkal való lepaktálásakor vált számomra egyértelműen világossá, hogy érdemi koordináció nem lesz.

2018. május 21. 11:32
Berkecz Balázs

„És mit lehetett volna tenni?

A nehéz helyzeten csak egy Veszprémben és Hódmezővásárhelyen is bizonyított, széles, legalább 40 választókerületben megvalósuló koordináció segíthetett volna, viszont Karácsony Gergely szocikkal való lepaktálásakor vált számomra egyértelműen világossá, hogy érdemi koordináció nem lesz.

A többi párt csak arra hajtott, hogy listán bejusson a Parlamentbe, esetleg egy-két egyéni jelöltje megnyerje a körzetét, és csók.

Az intő jeleket látva számomra csupán az volt a kérdés, hogy a Fidesznek lesz-e kétharmada. Mondok egy példát. Az Együtt alelnökeként több egyeztetésen is részt vettem tavaly ősszel, az első megbeszélés az MSZP vezetőivel volt, az egyik oldalon Hiller István, Molnár Gyula és Tóth Bertalan vett részt, míg a másik oldalon az Együtt és a Párbeszéd vezetői. Ezen a beszélgetésen mondták el a szocialisták, hogy az ellenzék egykori reménysége, Botka László 2017 februárja óta hétről hétre abban a hiszemben tartotta őket, hogy a következő héten meglesz a széleskörű ellenzéki megállapodás, miközben a valóságban valódi tárgyalások nem voltak, például az Együtt vezetőivel sem.

Erre a szociknál állítólag már csak akkor derült fény, amikor Botka visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, és ez jelentős belső feszültségeket gerjesztett.

Molnárék már ezen az első tárgyaláson világossá tették, hogy nagyon nehéz lesz velük visszalépésekről beszélni, mert egyben kell tartaniuk a pártjukat, ezért elsősorban a DK-val akarnak megegyezni, és távozáskor megjegyezték, hogy az Együttnek, illetve a Párbeszédnek legfeljebb 1-2 választókerületben tudnak csak visszalépni.

Már ebből lehetett látni, hogy érdemi megállapodás és széleskörű koordináció helyett egy zsarolós, kisstílű játékra lehet számítani.

Végül novemberben Karácsony Gergely közölte, hogy megkereste őt az MSZP, amitől ő és a Párbeszéd nem zárkózott el, sőt vele üzentek, hogy az Együtt is menjen közös listára a szocikkal. Persze Gergő azt tudta, hogy egy 2016-os küldöttgyűlési határozatunk szerint nem tudunk az MSZP-vel közös listára menni, sőt, éppen a megújulás jegyében dolgoztunk vele együtt az Új Pólus összehozásán. Miután a jóvágású ex-LMP-s beadta az MSZP-nek a derekát, már mindenkinek világos lehetett, hogy semmilyen érdemi koordinációra nem lehet itt számítani, hiszen a szociknak csak az ő arca kellett ebből a csapatból.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2018. május 21. 22:42
Ez egy igazi demokrata, hiszen nem a bejutásra hajtott. Alighanem ők így az egyetlen sikeres balos formáció, hiszen céljukat teljesítették is.
Akitlosz
2018. május 21. 20:47
Lehet elemezgetni oda-vissza, lehetett volna így is indulni meg úgy is, és amúgy is, de olyan forgatókönyv nem volt, nincsen amely vörös győzelmet hozott volna. Nem a taktika a fő probléma. Még csak nem is a stratégia a fő probléma. Hanem a politika. Olyan vacak politikát kínálnak ezek a pártok, amire a szavazók többsége szerencsére nem vevő. Ezen pedig semmiféle marketing, koordináció, taktika, stratégia, trükk nem igazán segít. Gyökeresen másmilyen politikára van többségi igény, mint amilyent a vörös összefogásos pártok akarnak és kínálnak. Egyszerűen ennyi a magyarázat.
Mutimi
2018. május 21. 17:28
"Ehhez az összes pártelit totális önfeladására és a teljes ellenzéki szavazó-bázis( DK-tól LMP-ig, MSZP-től JOBBIK-ig) összeötvözésére lenne szükség." Jaj dehogy kellene ötvözni ezeket. Egy tisztességes, patrióta pártra lenne szükség. Képviselhetne akár baloldali értékeket is. Úgy értem, az eredetieket.
Vandor62
2018. május 21. 17:14
Vízgereblyézés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik