A szurikáta és a 6 emeletet zuhanó munkás

2018. május 20. 12:33

Az ilyen ügyek pontosan arra jók, hogy a média a közösség ügyei helyett valami más tartalommal töltse fel a szabadidőnket, és ezáltal még tovább távolítson minket a valódi problémáktól.

2018. május 20. 12:33
Jámbor András
Jámbor András
Mérce

„Indulhatna azzal ez a bejegyzés, hogy a hülye idióták, akik a szurikáta halálát fontosabbnak tartják, mint a szegénységet, a családon belüli erőszakot, vagy a munkahelyi baleseteket.

De érdemes a fejünkbe vésni, hogy amikor a gyűlölködő kommenteket látjuk, és az észvesztő eltolódást egy állat iránti szolidaritás, és az embertársaink közötti szolidaritás között, akkor valójában rossz társadalmi struktúrák közt vergődő embertömegeket látunk. Sőt, saját magunk is ezekbe a struktúrákba vagyunk belefeszülve, a közösség tagjaként, hírfogyasztóként és újságszerkesztőként is.

A szurikáta esetének médiareprezentációja például kőegyszerűségű. A bűntelen cuki állat, akit egyes médiatermékek az eset kapcsán emberi tulajdonságokkal ruháztak fel (párja van, árvákat hagy maga után), akivel szemben az arctalan gonosz gyerek áll, akit ismerünk a buszról, a játszótérről. Nem tudunk róla semmit, és pontosan ezért tudunk róla mindent, hiszen ismerjük ezt a neveletlen fajtát.

Na meg a tehetetlen vergődés, amiben azt látjuk, a bűnösök sose lakolnak meg, nincs következménye a gonosztetteknek. Az ebből adódó dühöt pedig egy gyenge, de arctalan gyerekkel szemben lehet a legjobban kiadni magunkból, hiszen látszólag nincs kockázat. Kiváló levezetése mindenfajta frusztrációnak.

Csakhogy ez egy mese. Mese a jóról és a gonoszról, ami úgy engedi ki a társadalom energiáit, hogy a történetnek látszólag semmi köze nincs a társadalmi problémákhoz. Nem lesz benne semmi tanulság, nincs is köze a valóságos életünkhöz.

Így az ilyen ügyek pontosan arra jók, hogy a média a közösség ügyei helyett valami más tartalommal töltse fel a szabadidőnket, és ezáltal még tovább távolítson minket a valódi problémáktól. És pontosan ezen a ponton jön be a felelősség kérdése. Nem kéne inkább a kilakoltatottakkal, a családon belüli erőszak áldozataival, a dolgozók tömegeinek problémáival foglalkozni?

Tegnapi hír, hogy egy dolgozó egy építkezésen 6 emeletet zuhant, mivel nem kapott védőfelszerelést. Pedig még kért is. A munkáltató pedig nem bocsánatot kért, nem azt mondta, hogy elbaszta, hogy nem volt védőfelszerelés, hanem azzal védekezett a tárgyaláson, hogy a lezuhanó munkás biztos öngyilkos akart lenni.

Létezik-e ennél pofátlanabb érvelés? Lehet-e ennél durvábban megsérteni mindazt, amit társadalmi együttműködésről, együttélésről gondolunk? A nagy lapok mégsem foglalkoztak nagyon az esettel. Ha igen, akkor csak mellékesen.

Szolidaritás mindig van. Az ember szeret jó lenni, és ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy az elesetteket segíti, az áldozatok felé mutat részvétet. A médiának, a politikának, az értelmiségnek, és végső soron mindnyájunknak azonban felelőssége van abban, hogy ez a szolidaritás miben és hogyan nyilvánul meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. május 21. 23:25
Engemet eddig valahogyan nem tudtak meggyőzni a magukat emberszeretőnek valló állatutáló emberek, hogy olyan fene nagyon emberszeretőek lennének. A szurikáta viselkedése érthető, megérthető és elfogadható, nem ő kezdeményezett. A hülye gyerek viselkedése viszont nem az. Aztán meg személy szerint nekem még semmit nem ártottak a szurikáták, sem a medvék, sem a szarvasok. Az emberekről ez sajnos nem mondható el. A legyeket is inkább kitessékelni szoktam a lakásból és nem bántani. Na szóval miért is a hülye gyerek pártjára kellene állni a szurikáta helyett? Csak mert fajtárs? Igen, de annak nem a legjobb. Nem örülnék, ha a szurikáták róla ítélnék meg az embert. Arról meg nem én döntök, hogy mi (nem) jelenik meg a sajtóban. Csak fogyasztó vagyok. De az is csak azért, mert ingyen van. Pénzt újságért többet nem adok. Annyit nem ér a termékük. Tessék talán inkább a főszerkesztőket piszkálni az olvasók, kommentálók helyett!
Mich
2018. május 21. 10:23
Az ilyen emberek, mint ez a Soros-bérenc jámbor, pontosan arra jók, hogy a libsibolsináci média a közösség ügyei helyett valami más tartalommal töltse fel a szabadidőnket, és ezáltal még tovább távolítson minket a valódi nemzeti kérdésektől.
Peter8811
2018. május 21. 07:14
Jámbor elvtárs Nálatok hét emeletet zuhant az életszínvonal és a nyugdíj meg egy negyven emeletes épületet figyelembe véve a huszadik emeletig zuhant le Bokros Lalyosotok jóvoltából. pedig nem is loptatok, eleget.
DavidBL
2018. május 21. 06:23
Te aztán megtöltöd valós tartalommal a médiát, büdösborz. Izzadságszagú alkoholmámorban szült ballib posvánnyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik